Mihai Mogâldea: Factorul politic s-a observat destul mult în activitatea CEC. Mecanismul de alegere a membrilor CEC trebuie modificat

  • 21 Iulie 2021 08:50
Mihai Mogâldea: Factorul politic s-a observat destul mult în activitatea CEC. Mecanismul de alegere a membrilor CEC trebuie modificat

„Factorul politic s-a observat destul mult în activitatea CEC și nu mă refer doar la actuala componență a CEC. Noi avem o tradiție, când partidele parlamentare au o influență mare asupra CEC, pentru că fracțiunile parlamentare aleg membrii CEC”, a declarat expertul în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA. Acesta a adăugat că mecanismul de alegere a membrilor CEC trebuie modificat.

În context, potrivit sursei citate, expertul a menționat că nu pot exista alte așteptări decât ingerința guvernării în activitatea CEC.

„Să ne amintim de componența până în 2019 a CEC, decizii contestate cu privire la invalidarea alegerilor din Chișinău, în 2018. Noi ne-am obișnuit că așteptările din partea CEC nu sunt atât de mari. Trebuie să admitem că componența CEC nu este una uniformă, adică nu toți membrii adoptă unanim deciziile. Există, înclusiv în cadrul CEC, opoziție la deciziile strategice, de exemplu deschiderea secțiilor de votare din diaspora și regiunea transnistreană. A existat totuși o majoritate de 5 membri. Experiența alegerilor prezidențiale și parlamentare ne spune un lucru: mecanismul de alegere a membrilor CEC trebuie să fie modificat”, a spus Mihai Mogâldea.

Potrivit expertului, indiferent de cine este la putere, nu mai trebuie permis ca partidul de la guvernare să delege majoritatea membrilor CEC.

„Acesta este cel mai important. Este greu să măsurăm cât de mare a fost ingerința în activitatea CEC. Atunci când este adoptată o decizie precum cea cu deschiderea secțiilor de votare în diaspora cu exact același număr ca la alegrile prezidențiale, deși numărul alegătorilor a fost mult mai mare, iar înscrierile prealabile au fost cu 40% mai mari, și există criterii foarte clar în Codul Electoral, atunci putem vorbi de presupunerea rezonabilă că această decizie a fost dictată din exterior”, a spus Mihai Mogâldea.


Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău