Mihai Mogâldea: Este important ca R. Moldova să se poziționeze pe aceeași linie cu toate țările Uniunii Europene

  • 23 Septembrie 2022 14:55
Mihai Mogâldea: Este important ca R. Moldova să se poziționeze pe aceeași linie cu toate țările Uniunii Europene

Participarea R. Moldova la Adunarea Generală a ONU ,unde președinta Maia Sandu a punctat amenințările cu care se confruntă statul nostru, și capacitatea conducerii de a mobiliza sprijinul altor state sunt foarte importante mai ales în contextul actual, al războiului din vecinătatea noastră, care a afectat enorm R. Moldova, apreciază experții de la Chișinău.

Dialogul cu alte state și încrederea liderilor mondiali în actuala conducere de la Chișinău contează enorm în actualul context regional, iar R. Moldova este o țară cu prea puține resurse și care are nevoie de foarte mult sprijin, susține expertul Mihai Mogâldea, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene:

 Suntem o țară care dispune de resurse limitate. Mai ales în context de criză, este foarte important să știi ca șef de stat cum să mobilizezi sprijinul altor state, mai ales când ai un război la graniță. Aici, faptul că Ucraina îl are pe Zelenski, pe noi, faptul că avem un președinte care are o imagine bună în rândul statelor europene ne poate ajuta să beneficiem de sprijinul acestor state în cazul în care, de exemplu, vom avea nevoie de sprijin militar, asistență de securitate și va trebui să ne consolidăm capacitatea noastră de apărare. Această problemă rămâne de actualitate și noi trebuie să purtăm un dialog sincer, credibil cu țările din vecinătate și nu numai”, transmite Mihai Mogâldea.

Șefa statului a folosit din nou tribuna Adunării Generale a ONU pentru a cere retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului. Prezența acestora este o amenințare inclusiv pentru Ucraina, care, în contextul războiului, are toate motivele să se apere de un eventual atac:

 „Repetarea acestui deziderat de către președinta Maia Sandu de la tribuna ONU nu face decât să scoată în evidență, mai ales în contextul actual, faptul că statul R. Moldova nu acceptă și nici nu percepe prezența trupelor ruse aici, noi condamnăm prezența lor, care este una ilegală, Rusia nu-și respectă angajamentele asumate de retragere a acestor trupe. Iar în contextul actual, evident că prezența lor este o amenințare atât la adresa R. Moldova, cât și la adresa Ucrainei. Astfel, inclusiv statul ucrainean este foarte interesat ca R. Moldova să întreprindă anumite acțiuni, că de altfel, în logica acestui război, Ucraina are toate motivele ca să se apere de un eventual atac din partea acestor trupe, mai mult decât atât, să anticipeze un eventual atac”, transmite Mogâldea.

Expertul IPRE a mai spus că este important ca R. Moldova să se poziționeze pe aceeași linie cu toate țările Uniunii Europene și cu poziția UE pe marginea problemelor care există la ora actuală.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău