Mihai Mogăldea, despre Adunarea Națională din 21 mai: Evenimentul are scopul de a mobiliza cetățenii Republicii Moldova în jurul procesului de integrare europeană

  • 12 Mai 2023 13:50
Mihai Mogăldea, despre Adunarea Națională din 21 mai: Evenimentul are scopul de a mobiliza cetățenii Republicii Moldova în jurul procesului de integrare europeană

Decizia de a organiza Adunarea Națională „Moldova Europeană”, pe 21 mai, cu o săptămână înaintea summitului Comunității Politice Europene, ar putea fi una simbolică, consideră directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogăldea. El a declarat, în emisiunea „Noi și Europa” de la Radio Chișinău, că evenimentul este legat pe de o parte de dorința autorităților Republicii Moldova de a transmite un mesaj către oficialii europeni și presa europeană, că în Republica Moldova societatea susține aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, evenimentul din 21 mai are scopul de a mobiliza cetățenii Republicii Moldova în jurul procesului de integrare europeană, pentru că în opinia expertului, societatea noastră nu este parte a ceea ce se numește „procesul de aderare la Uniunea Europeană”. Autoritățile trebuie să se gândească la metode prin care să includă oamenii în acest proces, afirmă Mihai Mogâldea.

În primul rând trebuie să ne gândim cum oamenii pot fi mai bine informați despre beneficiile apropierii de Uniunea Europeană, despre ce va aduce aderarea la Uniunea Europeană pentru ei, pentru comunitățile în care trăiesc, dar totodată să participe în proces la nivel local, acolo unde vor veni bani europeni. Avem de exemplu câteva sute de proiecte finanțate prin programul Satul European. Trebuie să promovăm idea ca oamenii să vină ei cu propuneri de proiecte care ar putea fi finanțate în satul în care locuiesc. Și această Adunare dacă își va atinge acest scop de a crește nivelul de informare, de înțelegere a ce înseamnă oportunitățile de aderarea la Uniunea Europeană, va fi una de succes”, a declarat Mihai Mogâldea.

Președinta Maia Sandu a înregistrat un mesaj video, prin care a invitat  moldovenii din străinătate să organizeze manifestații în orașele în care sunt stabiliți, pe 21 mai, în semn de solidaritate cu cei care vor veni la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale.

Potrivit șefei statului, manifestația ar urma să fie un mesaj transmis comunității internaționale privind dorința cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană și de a fi parte a lumii libere.

Totodată autoritățile au lansat site-ul moldovaeuropeana.md, unde poate fi găsită toată informația referitoare la Adunarea „Moldova Europeană”, convocată la inițiativa președintei Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău