Mihai Isac, expert Karadeniz Press România: Rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova nu sunt primul afront pe care Rusia îl aduce Chișinăului

  • 11 Octombrie 2022 08:36
Mihai Isac, expert Karadeniz Press România: Rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova nu sunt primul afront pe care Rusia îl aduce Chișinăului

„Nu este pentru prima dată când Federația Rusă aduce un afront Chișinăului. Este foarte bună, rapidă reacția autorităților de la Chișinău faptul că ambasadorul rus a fost chemat pentru a i se comunica reacția Chișinăului. În curând o să mai vedem și alt fel de provocări. Federația Rusă nu are nicio intenție să-și limiteze ofensiva împotriva Ucrainei și nu numai”, a declarat Mihai Isac, expert Karadeniz Press România, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Expertul a precizat în emisiune că Rusia a lansat acest val de rachete atât pentru a testa reacția NATO, cât și pentru a arăta Ucrainei că orice act de război în afara teritoriului ucrainean va fi pedepsit.

„Mă refer teritoriul ucrainean în sensul în care cum îl vede Federația Rusă. Rusia dorește să mențină războiul într-un câmp de bătălie cât mai redus unde poate obține dominația când va decide, iar faptul că a lovit ținte, la vest, la mii de kilometri depărtate de zona de front, mă refer la Lvov, arată faptul că Federația Rusă lovește infrastructura civilă cu scopul clar de a înspăimânta”, a menționat expertul român.

Acesta a adăugat că Rusia a mai folosit această tactică în Cecenia și în Siria și că ceea ce s-a întâmplat cu cele trei rachete care au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova este un afront calculat pe care Federația Rusă îl aduce Chișinăului.

„Trebuie să înțelegem că astfel de afronturi au mai fost aduse prin simpla prezență a unui contingent ilegal de soldați ruși în regiunea transnistreană. Trebuie să ne aducem aminte cum, în anii trecuți, trecea foarte ușor personalul militar rusesc care nici conform convențiilor moldo-ruse sau dreptului internațional, nu aveau voie să stea sau să locuiască în regiunea transnistreană, venea din Federația Rusă prin Aeroportul de la Chișinău și își îndeplinea sarcinile de serviciu așa cum erau ordonate de Kremlin. Nu este pentru prima dată când Federația Rusă aduce un afront Chișinăului”, a spus Mihai Isac.

Potrivit expertului, reacția rapidă a autorităților de la Chișinău este foarte bună prin faptul că ambasadorul rus a fost chemat pentru a i se comunica poziția Chișinăului.â

„În curând o să mai vedem și alt fel de provocări. Federația Rusă nu are nicio intenție să-și limiteze ofensiva împotriva Ucrainei și nu numai”, este de părere Mihai Isac, expert Karadeniz Press România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău