Mihai Fifor: Intenționăm ca Aerostar Bacău să devină un hub regional de mentenanță aeronautică

  • 11 Mai 2018 12:32
Mihai Fifor: Intenționăm ca Aerostar Bacău să devină un hub regional de mentenanță aeronautică

Aerostar ar putea deveni un hub regional de furnizare de servicii de mentenanță pentru aeronave, a declarat, vineri, la Bacău, ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor.

Potrivit Agerpres, aflat într-o vizită la sediul societății, Mihai Fifor a precizat că Armata Română are în derulare mai multe programe cu Aerostar, iar colaborarea va continua și pentru cele 36 de aeronave F16 ce urmează să fie achiziționate în perioada următoare.

"Cert este că pentru câteva programe majore de înzestrare a Armatei Române vom colabora fără niciun fel de dubiu cu Aerostar Bacău. Aici se va face mentenanța pentru avioanele F16 pe care Forțele Aeriene Române le au în dotare. Cei de la Aerostar Bacău sunt într-o fază foarte avansată de negociere cu Lockheed Martin atât pentru F16 dar mai ales pentru sistemele Hymers. De asemenea, în faza foarte avansată de negociere cu Raytheon pentru programele referitoare la sistemele de rachete Patriot. Eu cred că acesta este doar începutul. Armata Română își propune ca în perioada următoare să achiziționeze încă 36 de avioane F16, astfel încât Forțele Aeriene să fie complet dotate cu aeronavele necesare. Întreținerea programului de mentenanță pentru F16 se va face aici, la Aerostar. Intenționăm ca Aerostar să fie un hub regional pentru tot ce înseamnă partea aceasta de aeronautică", a declarat Mihai Fifor.

Potrivit acestuia, subiectul a fost discutat și cu omologul său din Croația.

"Am discutat în repetate rânduri cu omologul meu din Croația, țară care la rândul său cumpără F16 și caută un furnizor de servicii de mentenanță pentru aeronavele sale. De ce nu, discutăm și cu celelalte țări din regiune pentru că, așa cum am spus-o întotdeauna, și prin programul de guvernare, România că își dorește să devină un hub pentru industria de apărare", a spus Fifor.

Ministrul Apărării Naționale a precizat, în ceea ce privește achiziția celor 36 de avioane F16, că sunt în analiză mai multe oferte dar că procedura de cumpărare a aeronavelor va dura câțiva ani.

"Aștepăm să se închidă perioada de ofertare pentru că a fost firesc să consultăm mai multe surse. Am fost acum circa o lună în Israel, unde avem discuții avansate. Am primit oferte și din Grecia și Portugalia. Vom alege cele mai bune aeronave, cele care sunt compatibile cu nevoile Forțelor Aeriene. În foarte scurt timp, o delegație de la Forțele Aeriene va face o deplasare în Israel pentru a vedea aeronavele ofertate de colegii de acolo. Sper ca în cel mai scurt timp să putem avea o concluzie pentru achiziționarea acestor aeronave. Nu vă imaginați că aeronavele vor fi cumpărate mâine. Este un program care se va derula pe câțiva ani, așa cum se va derula și partea de mentenanță, de aducere la zi a acestei tehnici", a mai spus ministrul Apărării.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a declarat încântat că România este interesată de sisteme de apărare americane și a reiterat declarația președintelui Donald Trump, că țara noastră este un model pentru statele membre NATO, după ce a alocat 2% din PIB pentru apărare.

"Aerostar pare să fie un partener promițător pentru companiile americane din domeniul apărării", a declarat Hans Klemm.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, au vizitat, vineri, societatea Aerostar, la invitația vicepreședintelui Camerei Deputaților, Gabriel Vlase și a senatorului Dragoș Benea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău