Mihai Eminescu - pomenit la 132 de ani de la moarte în bisericuța familiei sale de la Ipotești

  • 15 Iunie 2021 14:45
Mihai Eminescu - pomenit la 132 de ani de la moarte în bisericuța familiei sale de la Ipotești

Mihai Eminescu a fost pomenit, marți, în bisericuța familiei Eminovici din incinta Memorialului Ipotești din Botoșani, în cadrul unui Te Deum oficiat cu prilejul împlinirii a 132 de ani de la moartea marelui poet.

La ceremonia religioasă au participat reprezentanți ai administrației județene, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean, Bogdan Dăscălescu, directorul Direcției pentru Cultură, Dănuț Huțu, dar și numeroși oameni de cultură din întreaga țară, printre care și fostul ministru al Culturii, Ion Caramitru.

"Este pentru noi o bucurie că oamenii se adună nu doar de ziua lui, ci tot timpul anului vin și îl comemorează și îl pomenesc și vin aici să călătorească pe urmele lui Eminescu, aici unde a stat o vreme. Ipotești, în general, este emblema vieții lui Eminescu, este chintesența prezenței lui în lume. Noi cerem lui Dumnezeu iertare pentru păcatele pe care el și familia lui le-au săvârșit în lume, că toți suntem păcătoși, dar oare nu trebuie să îl rugăm noi pe Eminescu să ne ierte pentru multe din păcatele pe care le-am făcut noi împotriva patriotismului, că nu am fost la fel de patrioți ca el, că nu am simțit la fel de românește ca el? El cu adevărat a fost un român desăvârșit", a afirmat, în cuvântul său de înțelepciune, preotul Valentin Tincu de la biserica din Ipotești.

Biserica veche a satului, datând de la începutul secolului a XIX-lea, a fost cumpărată de Raluca Eminovici, devenind astfel lăcaș de rugăciune al familiei. Lângă bisericuță se află cimitirul cu mormintele a patru dintre membrii familiei lui Mihai Eminescu: Raluca și Gheorghe, părinții poetului, dar și Iorgu și Nicu, doi dintre frații săi.

Ulterior slujbei de pomenire, la bustul lui Eminescu din incinta Memorialului Ipotești a avut loc o depunere de jerbe de flori.

Totodată, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici, profesorul Mircea A. Diaconu a făcut o lectură din Perpessicius, cel care s-a dedicat, începând din 1933, celor 15.000 de pagini ale manuscriselor lui Mihai Eminescu, rezultând ediția critică a operei poetului ('Opere', I-VI, 1939-1963).

Tot marți, în cadrul Zilelor Eminescu de la Ipotești, a fost acordat Premiul pentru promovarea operei eminesciene actorului Ion Caramitru, pentru contribuția sa la transmiterea operei lui Eminescu.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău