Aniversarea a 170-a de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcată la Biblioteca Națională

  • 15 Ianuarie 15:15
Aniversarea a 170-a  de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcată la Biblioteca Națională

Titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și poetul român Mihai Eminescu și care se găsesc în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM) sunt expuse astăzi publicului. Expoziția cu genericul „Pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut – Mihai Eminescu”, este consacrată celor 170 de ani de la nașterea poetului, transmite IPN.

Directorul BNRM, Elena Pintilei, a spus că sunt expuse peste 220 de publicații din colecțiile instituției pe care o conduce. Este vorba de cărți rare, ediții facsimile, albume, caiete bibliofile eminesciene, cărți în format liliput. De asemenea, pot fi văzute lucrări de analiză și critică literară a operei lui Eminescu, cărți traduse în diferite limbi etc. Potrivit directorului BNRM, un compartiment aparte al expoziției este consacrat traducerii operei lui Mihai Eminescu. „Semnificativ este un volum din caietele lui Eminescu, ediția editată de către Titu Maiorescu la Viena, dar și un volum mic de poezii, ediție facsimil, la fel editată de Titu Maiorescu”, a spus Elena Pintilei.

Elena Pintilei afirmă că Mihai Eminescu rămâne acel poet și acel nume care trebuie studiat învățat și cunoscut, iar opera sa este foarte valoroasă, deoarece exprimă valorile și năzuințele acestui neam. „Cred eu că alături de marii scriitori ai lumii Mihai Eminescu ocupă un loc distins. Mihai Eminescu este steaua noastră care în fiecare an pe data de 15 ianuarie răsare”, a spus directorul BNRM.

Miroslava Metleaeva, poetă, prozatoare, traducătoare, a menționat că „pentru un traductor poemul eminescian „Luceafărul” este un univers static invariabil, care trebuie explicat și transferat într-un alt spațiu lingvistic, fără a distorsiona parametrii semantici și estetici ai originalului. Totuși, spune Miroslava Metleaeva, abordarea hermeneuticului îi oferă posibilitatea traducătorului să regândească unele aspecte ale conținutului.

Veronica Cosovan, șefa Secției Carte Veche și Rară a BNRM, a spus la rândul său că în cadrul secției pe care o conduce a fost deschisă expoziția „Un suflet, o inimă, un destin”, unde sunt prezentate lucrări ale diferitor personalități ale culturii naționale. Un compartiment este dedicat lui Mihai Eminescu și a fost expus un volum de poezii, rar întâlnit, tipărit în Danemarca, în limba română, în doar 500 de exemplare. „Cartea, pe lângă faptul că este într-un număr limitat de exemplare, are și o formare poligrafică deosebită, fiind copertată din piele roșie, iar pe copertă este încrustat în relief chipul lui Mihai Eminescu”, a spus Veronica Cosovan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22
Cer acoperit de nori
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
13
Fri
15
Sat
18

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău