Mihai Cimpoi a fost omagiat la Uniunea Scriitorilor
-
09 Septembrie 2017 10:43
Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea academicianului Mihai Cimpoi, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat vineri, 8 septembrie, o expoziție foto-documentară cu genericul „Mihai Cimpoi: drumul spre centru al literelor basarabene”, precum și un medalion literar, transmite IPN.
Expoziția numără peste 200 de fotografii, documente de arhivă și cărți despre viața lui Mihai Cimpoi. Tot aici au fost lansate volumele: „Dicționar enciclopedic „Mihai Eminescu”, (ediția a II-a), semnat de Mihai Cimpoi, „Totul prezenței în „Litere” sau cum am trecut rubiconul și „Drumul spre centru, în onoarea academicianului Mihai Cimpoi” - o culegere de articole omagiale pregătită de Biblioteca Academiei de Științe a Moldovei.
Mihai Cimpoi a spus că a ales ca moto „Drumul spre centru al literelor basarabene” o frază din spusele lui Mircea Eliade, unde el explică ce înseamnă drumul spre centru. „Centrul este zona sacrului prin excelență, acea a realității absolute. Drumul care duce spre centru este un drum dificil și asta se verifică la toate nivelurile realului…. M-am gândit la acest drum spre centru ca o căutare a sinelui, care este fundamentală”, a spus Mihai Cimpoi.
Viceministrul educației, culturii și cercetării, Gheorghe Postică, a remarcat că oamenii care pe parcursul vieții creează, sunt fericiți, iar Mihai Cimpoi toată viața și-a dedicat-o creației, devenind astfel un Ceahlău al creației. „Ne bucurăm că ne aflăm în preajma lui, și noi contemporanii ar trebui să prețuim această mare personalitate”, a spus viceministrul.
Colegul de generație al academicianului, scriitorul Spiridon Vangheli, crede că e ușor să vorbești despre Cimpoi după ce a scris fundamentala carte „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” și capodopera „Esența Ființei”. Potrivit lui Spiridon Vangheli, ori să-l lauzi, ori să-l critici pe Mihai Cimpoi, „el zâmbește cu înțeles ca omul care știe prețul, se duce apoi acasă, nu doarme câteva nopți și mai scrie o carte fundamentală, mai face cu ea o bucată de gard la casa vădanei care se numește Basarabia”.
„Cimpoi s-a născut bătrân, s-a născut înțelept, el a trimis toată generația noastră șaizecistă la dicționar. Este un critic român din naștere și este un străin de fapt al culturii noastre basarabene de pe acele vremuri. Eu aș spune că pe Mihai Cimpoi nici nu-l merită Republica Moldova, pentru că Mihai Cimpoi a fost vânat, fugărit, a rămas fără lucru și a pierdut timp de aur, pentru a învăța mai mult și a scrie mai devreme”, a remarcat prozatorul Andrei Strîmbeanu.
Mihai Cimpoi s-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Sovietul Suprem al URSS, apoi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A scris și publicat circa 70 de cărți.