Mihai Bălan a primit avizul comisiei

  • 24 Octombrie 2012 13:46
Mihai Bălan a primit avizul comisiei

Candidatul la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate Mihai Bălan, propus de către președintele Nicolae Timofti, a primit miercuri, 24 octombrie, avizul pozitiv al comisiei juridice din Parlament.

Comisia juridică a parlamentului a acceptat propunerea președintelui Nicolae Timofti de a-l numi pe diplomatul Mihai Balan în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate. Pe de altă parte, Comisia pentru securitate națională, al cărei aviz este unul secundar, a respins candidatura acestuia. 
 
Comisia juridică, pentru numiri și imunități a avizat favorabil proiectul de hotărâre privind numirea lui Mihai Balan în funcția de director al SIS cu voturile deputaților din Alianța pentru Integrare Europeană, în timp ce parlamentarii comuniști s-au abținut de la vot. Discuțiile pe marginea proiectului au provocat mai multe dezbateri între deputați, după ce reprezentanții PCRM au sugerat că Mihai Balan  ar fi un adept al unirii Republicii Moldova cu România. Ei i-au mai cerut ca, în cazul în care va deveni director SIS, să nu admită interceptarea convorbirilor telefonice ale deputaților din opoziție.
 
Mihai Balan a declarat că se va conduce după prevederile legislației, în activitatea sa, dacă va fi ales în funcție.
 
În final deputații PCRM au refuzat să susțină candidatura sa pentru, cum au spus ei, a nu participa la acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană  prin care a fost partajată și funcția de director al SIS.  
 
Premierul Vlad Filat, liderul PLDM a recunoscut că Mihai Balan este candidatul de compromis al Alianței și că este susținut de toate partidele din coaliția majoritară. El a subliniat că, în prezent, una din sarcinile principale ale autorităților este reformarea SIS-ului.
 
După votul de astăzi al comisiei, proiectul de hotărâre urmează să fie discutat în plenul parlamentului.
Amintim că funcția  de director al SIS a rămas vacantă acum un an, când fostul director, Gheorghe Mihai, a fost demis cu votul deputaților PLDM și a celor comuniști la cererea premierului Vlad Filat, în urma scandalului de preluare frauduloasă a acțiunilor unor bănci din Republica Moldova.
 
Mihai Balan este diplomat de carieră, în prezent fiind ambasadprul Republicii Moldova în Israel. În 2010 el a îndeplinit și funcția de consilier prezidențial pentru probleme de politică externă, în timpul mandatului de președinte interimar deținut de liderul PL, Mihai Ghimpu.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău