Migranții își instalează corturi în Serbia, așteptând un moment prielnic pentru a se strecura în statele UE

  • 28 Septembrie 18:26
Migranții își instalează corturi în Serbia, așteptând un moment prielnic pentru a se strecura în statele UE

Zeci de migranți din Orientul Mijlociu și Africa și-au instalat corturi lângă Subotica, oraș în nordul Serbiei, în speranța că se vor putea strecura peste granița din apropiere cu Ungaria pentru a pleca mai departe spre Europa Occidentală, relatează luni Reuters într-un reportaj, preluat de Agerpres.

Potrivit Centrului pentru Protecția Azilului din Serbia, aproximativ 1.000 de migranți se află concentrați în provincia nordică Vojvodina, așteptând să poată încerca să treacă în țările vecine, inclusiv România și Ungaria, în drum spre zone mai bogate ale continentului.

Alte aproximativ 1.000 de persoane se află la Belgrad, multe dintre ele locuind sub cerul liber în parcuri sau pe malurile Dunării, înainte de a se deplasa de asemenea spre nordul Serbiei, mai aproape de graniță.


'Zilnic, 150 de migranți intră în țară dinspre sud', spune Rados Djurovic, director executiv al Centrului.

Unul dintre ei - Samir, din Maroc - a declarat că a încercat să treacă granița cu Croația pentru a merge în Germania, dar a fost oprit de poliție și de patrule militare. În prezent, el se afla în tabăra de lângă Subotica și așteaptă să treacă în Ungaria.

'Rămânem aici, nu avem altceva de făcut, așteptăm. Mă rog tot timpul să ajungă la un moment dat în Europa Occidentală', a declarat el pentru Reuters.

Numărul total al migranților în Serbia este cu aproximativ 30% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, spune Svetlana Palic, purtătoare de cuvânt a comisarului guvernamental pentru refugiați. Ea nu a explicat motivul, dar politicile strice ale Ungariei privind controlul numărului de migranți care intră pe teritoriul său, la fel și patrulele din Croația vecină îi blochează pe unii dintre ei în nordul Serbiei, notează Reuters.

Situația migranților a revenit în atenția media după incendiul din insula greacă Lesbos care a distrus o tabără de refugiați unde se adăposteau circa 12.000 de persoane.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a lansat un plan controversat pentru revizuirea regulilor de migrație care divizează de mult timp blocul comunitar, inclusiv un element care ar obliga de facto fiecare stat să găzduiască un număr de refugiați.

Polonia și Ungaria se opun categoric unei astfel de măsuri.

Serbia este o rută predilectă pentru migranți încă din 2015, când peste un milion de persoane care fugeau din calea războaielor și sărăciei din Orientul Mijlociu și din Asia au ajuns în UE, perturbând sisteme de protecție socială și de securitate, ceea ce a dus la recrudescența sentimentelor de extremă-dreapta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău