Migranți | Peste 850 de irakieni blocați la frontiera belaruso-polonă vor fi repatriați

  • 26 Noiembrie 2021 15:45
Migranți | Peste 850 de irakieni blocați la frontiera belaruso-polonă vor fi repatriați

Autoritățile irakiene au anunțat două noi zboruri, vineri și sâmbătă, pentru repatrierea a peste 850 de cetățeni irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia, după trei operațiuni similare care au permis revenirea a sute dintre migranți, în principal kurzi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Un al patrulea zbor va avea loc vineri seară și va aduce 431 persoane, iar un al cincilea transport, de 430 de oameni, va fi efectuat sâmbătă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Bagdad, Ahmed al-Sahaf, într-un comunicat.

Mai mult de 1.000 de migranți au fost deja repatriați de la debutul acestor operațiuni pe 18 noiembrie.

Autoritățile de la Bagdad își coordonează acțiunea cu cele ale regiunii autonome Kurdistan. Avioanele aterizează în general la Erbil, dată fiind prezența la bord a numeroși pasageri kurzi, după care își continuă zborul spre Bagdad.

De la începutul acestei crize în vară, mii de migranți s-au strâns la frontiera belaruso-polonă, cheltuindu-și toate economiile sau îndatorându-se pentru a încerca să fugă de situația dificilă din țară și să ajungă în Europa Occidentală.

Mii dintre ei, printre care kurzi irakieni, sunt în continuare blocați în zona de graniță.

Potrivit presei din Polonia, cel puțin 12 persoane au murit de cele două părți ale frontierei.

Occidentul acuză Belarusul că a creat în mod artificial criza eliberând vize spre a se răzbuna pentru sancțiunile care i-au fost aplicate. Minskul dezminte acuzația, reproșând la rândul său Uniunii Europene că nu îi primește pe migranți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău