Migranți: Mexicul va desfășura 6.000 de membri ai Gărzii naționale la frontiera sudică, pe fondul amenințărilor lui Trump

  • 07 Iunie 2019 10:19
Migranți: Mexicul va desfășura 6.000 de membri ai Gărzii naționale la frontiera sudică, pe fondul amenințărilor lui Trump

Mexicul a anunțat joi că va desfășura 6.000 de membri ai Gărzii naționale la frontiera sudică, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a migranților care încearcă să ajungă în SUA, un anunț venit pe fondul amenințărilor Washingtonului cu impunerea de taxe vamale punitive, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Măsura desfășurării Gărzii naționale, confirmată la Washington de șeful diplomației mexicane, Marcelo Ebrard, se adaugă altor gesturi menite să-l 'îmbuneze' pe președintele american Donald Trump.

Totodată, autoritățile mexicane au decretat înghețarea conturilor bancare a 26 de traficanți de persoane, extrădarea a 100 de hondurieni și arestarea unor activiști pentru drepturile migranților.

Miercuri, forțele de securitate mexicane au reținut 420 de migranți, blocând avansarea unei caravane de circa 1.200 de migranți fără documente de călătorie care intraseră pe teritoriul țării venind din Guatemala, cu intenția de a ajunge în Statele Unite

Trump acuză Mexicul că nu face aproape nimic pentru a împiedica traversarea teritoriului său de către migranți din America Centrală care, deplasându-se în grupuri mari, sfârșesc prin a intra clandestin în SUA pentru a cere azil.

Trump a anunțat pe 30 mai că SUA vor impune din 10 iunie taxe vamale de 5% pe toate bunurile provenite din Mexic atât timp cât vor continua să sosească migranți clandestini pe la frontiera mexicană. Taxele vamale ar putea crește la 10% de la 1 iulie și apoi cu câte 5 puncte procentuale în fiecare lună până la limita de 25% în octombrie.

Concret, SUA vor ca autoritățile mexicane să-și întărească controalele la frontiere, să lupte mai mult împotriva corupției membrilor pazei de frontieră și, mai ales, să se ocupe de acești migranți pe teritoriul Mexicului, prima țară sigură de pe traseul solicitanților de azil.

'Sunt optimist, vom ajunge la un acord', a declarat președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care se va deplasa sâmbătă la frontieră pentru a apăra 'demnitatea Mexicului'.

La Washington, negocierile avansează, însă este puțin probabil să fie încheiat un acord în absența președintelui Trump, care va reveni în SUA de-abia vineri seară.

Conform cotidianului Washington Post, Mexicul s-a angajat să construiască mai multe centre de retenție și puncte de control pentru a-i descuraja pe migranți.

Negociatorii prezenți la Washington au examinat, de asemenea, varianta aplicării pe continent a sistemului practicat în Uniunea Europeană, prin care cererile de azil să fie analizate în prima țară în care migranții pun piciorul.

Aceasta ar însemna că SUA i-ar putea trimite pe solicitanții de azil guatemalezi în Mexic, iar pe hondurieni și salvadorieni în Guatemala.

Marea majoritate a celor 144.000 de migranți arestați sau respinși în mai la frontiera sudică a SUA erau originari din aceste trei țări, printre cele mai sărace și mai violente de pe continent.

Cei mai mulți au depus cerere de azil în SUA, ceea ce obligă autoritățile să le examineze dosarele.

Până la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, doar 20.000 de migranți erau arestați în fiecare lună la frontieră.

Creșterea este provocată 'de ceea ce se întâmplă în țările de origine, dar și de faptul că migranții știu că nu vor fi expulzați dacă sunt împreună cu un copil', a declarat la CNN o responsabilă a pazei de frontieră americane, Carla Provost, menționând că 23.000 de minori au fost reținuți de la începutul anului, 'o cifră fără precedent'. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău