Microparticule de plastic, identificate în dieta pinguinilor din Antarctica (studiu)
-
22 Iulie 2021 14:53
O echipă de oameni de știință a confirmat ''prezența amplă'' a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica după ce a studiat trei specii ale acestor animale în zone și perioade diferite, relatează EFE joi.
Printre alte particule de origine antropică, cercetătorii au identificat poliester și polietilenă, notează Agerpres.
Studiul a fost publicat în jurnalul științific Science of the Total Environment și este semnat, printre alții, de cercetători de la Muzeul Național de Științe ale Naturii din cadrul Consiliului Național de Cercetare Științifică (MNCN-CSIC) din Spania.
Studiul subliniază necesitatea cunoașterii efectelor acestor particule și de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice și alte particule de origine umană pe continentul antarctic.
Microparticulele de plastic sunt fragmente cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, din ce în ce mai răspândite în ecosistemele marine, o situație îngrijorătoare având în vedere persistența lor în mediul înconjurător și acumularea lor în lanțul trofic, potrivit unui comunicat emis de CSIC.
''Acești poluanți ajung în mări și oceane, în principal prin deșeuri și reziduuri provenite din activități antropice'', a declarat Andrés Barbosa, cercetător în cadrul MNCN și autor al studiului.
Având în vedere prezența umană redusă în regiunea Oceanului Antarctic și a Antarcticii, ar fi de așteptat un nivel redus de poluare cu microplastic. Însă, aceste particule ajung în aceste habitate ca urmare a prezenței stațiilor de cercetare și a ambarcațiunilor de pescuit și turistice, dar și a curenților marini, putând provoca o concentrație ridicată la nivel local, conform lui José Xavier de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, care se numără printre autorii cercetării.
Obiectivul studiului, la care au participat și cercetători din Marea Britanie, a fost să analizeze prezența microparticulelor de plastic în Peninsula Antarctică și în Marea Scoția din nordul acesteia, având în vedere importanța pentru mediu a acestor habitate.
În cadrul cercetării, au fost analizate excremente de la trei specii: pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), pinguinul antarctic (Pygoscelis antarcticus) și pinguinul Gentoo (Pygoscelis papua).
''Pinguinii sunt utilizați pentru multe studii deoarece biologia și ecologia lor sunt bine cunoscute și faptul că sunt prădători îi face să fie buni indicatori ai sănătății ecosistemelor în care trăiesc'', a explicat Barbosa.
Conform constatărilor, dieta celor trei specii este alcătuită din proporții diferite din krill din Antarctica - 85% în cazul pinguinului Adelie, 66% în cazul pinguinului antarctic și 54% în cazul Gentoo.
''Microparticulele de plastic au fost identificate în 15, 28, respectiv 29% din probele de la cele trei specii studiate'', a explicat Joana Fragao de la Universitatea din Coimbra.
Frecvența apariției acestor particule a fost similară în toate coloniile studiate, ceea ce sugerează că nu există un punct de origine specific al contaminării.
''Este necesar să continuăm studiile în acest domeniu pentru a înțelege mai bine dinamica acestor substanțe și efectele lor asupra acestor ecosisteme pentru a ghida noile politici de management pe continentul antarctic'', a conchis Filipa Bessa de la aceeași universitate.