Michelle Bachelet nu va candida pentru un al doilea mandat de Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului

  • 13 Iunie 2022 15:15
Michelle Bachelet nu va candida pentru un al doilea mandat de Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a anunțat luni, la Geneva, că nu va candida pentru un al doilea mandat, informează AFP și EFE, citate de Agerpres.

''Întrucât mandatul meu ca Înalt Comisar se apropie de sfârșit, această a 50-a sesiune a Consiliului va fi ultima dată când voi lua cuvântul", a declarat fosta președintă chiliană, în vârstă de 70 de ani, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Ea a făcut anunțul la finalul unui discurs în care a trecut în revistă situația drepturilor și libertăților fundamentale în lume.

Doamna Bachelet nu a mai dat nici un alt indiciu delegaților din sala Consiliului cu privire la motivele pentru care a făcut această alegere.

Secretul intențiilor sale fusese bine păstrat până acum. Numeroși diplomați intervievați de AFP în ultimele săptămâni au declarat că nu cunosc intențiile Înaltului Comisar.

Doamna Bachelet - prima femeie președinte al statului Chile, victimă a torturii, a fost numită Înalt Comisar de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în 2018. Mandatul ei se încheie la sfârșitul lunii august.

În ultimele luni, aceasta a făcut obiectul unor critici severe și repetate, în special din partea Statelor Unite, dar și din partea unor organizații importante pentru drepturile omului, precum Human Rights Watch sau Amnesty International. Aceștia au criticat-o pentru ceea ce ei percep ca fiind o atitudine prea permisivă față de încălcările drepturilor omului comise de China.

Mandatul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, creat în 1993, are o durată de patru ani și a fost reînnoit o singură dată, atunci când a fost deținut de către Navy Pillay din Africa de Sud (2008-2014), amintește EFE.

Secretarul general al ONU, în prezent Antonio Guterres, este însărcinat cu nominalizarea unei personalități pentru această funcție, iar propunerea sa trebuie să fie aprobată de Adunarea Generală a ONU.

Actuala sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului se desfășoară în perioada 13 iunie - 8 iulie. Următoarea sesiune este programată între 12 septembrie și 7 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău