Michael Bloomberg redevine emisar special al ONU pentru climă

  • 05 Februarie 2021 14:42
Michael Bloomberg redevine emisar special al ONU pentru climă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a numit din nou vineri pe fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg emisar special pentru climă, cu obiectivul de a contribui la mobilizarea guvernelor și afacerilor la acțiuni mai ambițioase împotriva încălzirii globale, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Michael Bloomberg a mai fost emisar special al ONU pentru acțiune climatică în perioada martie 2018 - noiembrie 2019, renunțând la acest post pentru a candida la nominalizarea Partidului Democrat în vederea participării la alegerile prezidențiale din SUA. El s-a retras însă din cursă în martie anul trecut.

Mogulul media îl va ajuta pe Guterres să "dezvolte și să întărească" o coaliție de guverne, companii, orașe și afaceri care să se angajeze la respectarea obiectivului de "net-zero" emisii la orizontul anului 2050, potrivit acordurilor din 2015 de la Paris, a anunțat ONU.

În 2015, aproape 200 de țări s-au angajat să pună capăt cât mai rapid creșterii accelerate a temperaturii globale, pentru a evita modificări dezastruoase ale climei. Organizația Națiunilor Unite a convocat pentru noiembrie la Glasgow, în Scoția, un summit consacrat ultimelor evoluții în acest domeniu și este de așteptat ca până atunci țările să se angajeze la reduceri mai drastice ale emisiilor, pentru a se apropia de îndeplinirea obiectivelor acordului de la Paris.

Revenirea lui Bloomberg ca emisar special al ONU pentru climă are loc în contextul instalării la Casa Albă a noului președinte Joe Biden, care s-a angajat să readucă Statele Unite - al doilea cel mai mare generator de emisii de gaze cu efect de seră - în acordul de la Paris.

Washingtonul a ieșit oficial din acest acord anul trecut, dar implicarea sa în negocierile globale privind clima, în care era unul dintre protagoniștii de categorie grea, a încetat practic după alegerea lui Donald Trump la președinție, în 2016.

Bloomberg "va implica oficiali guvernamentali și membri ai sectorului privat și societății civile în eforturile de a finaliza și implementa planuri, în special în țările, industriile și sectoarele cu un nivel ridicat de emisii, vizând accelerarea netă a tranziției spre o economie bazată pe energii curate", afirmă ONU.

Națiunile Unite speră totodată ca Bloomberg să ajute la "punerea în practică a apelului secretarului general la eliminarea cărbunelui din statele industrializate până în 2030 și din toate țările până în 2040, susținută de o tranziție echitabilă pentru comunitățile și lucrătorii afectați".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău