Mica Letonie își face treaba și trimite noi echipamente militare în Ucraina. Bonus: Pentru a face rost de fonduri, balticii naționalizează o clădire rusă din Riga

  • 12 Ianuarie 16:12
Mica Letonie își face treaba și trimite noi echipamente militare în Ucraina. Bonus: Pentru a face rost de fonduri, balticii naționalizează o clădire rusă din Riga

Letonia a pregătit următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina, care va include obuziere, muniție de artilerie, sisteme antitanc și antiaeriene. Decizia Lituaniei vine la doar o zi după ce Lituania a anunțat și ea că va trimite un nou lot de echipamente militare, scrie defenseromania.ro.

Letonia, Lituania și Estonia sunt probabil în capul listei Moscovei, când vine vorba de state ”obraznice” care ar trebui pedepsite.

Țările baltice sunt principalii susținători ai Ucrainei, dacă raportăm sprijinul la numărul de locuitori, dar și raportat la economie (spre exemplu, valoarea asistenței deja acordate depășește 1% din PIB-ul Letoniei), scrie sursa citată.

În plus, fostele soviete din URSS nu se dau înapoi de la acțiuni care vizează entitățile rusești de pe teritoriul lor.

Ultimul exemplu intenția autorităților letone de a  transfera Ucrainei fondurile obținute din vânzarea așa-numitei ”Case a Moscovei” de la Riga. Clădirea, împreună cu alte active rusești, a fost naționalizată de curând, întrucât activitățile desfășurate acolo ”încălcau sancțiunile UE”. Este posibil ca proprietatea să fie vândută la licitație.

"Vom folosi și alte active rusești pentru a oferi asistență Ucrainei. Vom decide cum să o implementăm", a spus reședintele Letoniei, Edgars Rynkevičs, citat de Ukrinform și publicația letonă Delfi.

Letonia a anunțat obuziere, obuze și MANPADS

Informația a fost confirmată chiar de către președintele leton Edgars Rinkevičs la un briefing comun cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskyi în timpul vizitei sale la Riga.

Președintele Letoniei a mai anunțat că țara  sa conduce o „coaliție de drone”  printre aliații care oferă sprijin militar Ucrainei. 

Rinkevichas a menționat că pachetul a fost format pe baza nevoilor actuale ale forțelor de apărare ale Ucrainei și, printre altele, include:

  • obuziere autopropulsate,

  • muniție pentru sisteme de artilerie,

  • sisteme antitanc și antiaeriene și muniția acestora,

  • vehicule de teren,

  • drone,

  • mijloace de comunicație,

  • generatoare,

  • uniforme de iarnă.

Sprijin constant din partea balticilor

Rinkevichs a mai anunțat că Letonia intenționează să desfășoare procesul de instruire pentru 3.000 de militari ucraineni în 2024 și va continua proiectele de reabilitare pentru personalul militar ucrainean și polițiștii de frontieră. 

Decizia Letoniei nu este singulară. Președintele Lituaniei a anunțat noi loturi de ajutor pentru Ucraina: muniție, generatoare și transportoare blindate, așa cum anunța EvropeiskaPravda.

În ianuarie-februarie, Lituania intenționează să transfere următoarele loturi de ajutor militar în Ucraina, care vor include muniție, generatoare și vehicule blindate M577.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a menționat că recent, la o ședință a Consiliului Național de Securitate al Lituaniei, a fost aprobat un pachet de ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău