Mai mulți agenți economici au fost depistați că deversează ape uzate cu concentrații de poluanți depășite

  • 25 Iulie 2022 14:27
Mai mulți agenți economici au fost depistați că deversează ape uzate cu concentrații de poluanți depășite

Pe parcursul a trei zile, de vineri și până duminică, specialiștii „Apă-Canal Chișinău” au efectuat controale la circa 20 de agenți economici din municipiul Chișinău, care desfășoară diverse tipuri de activitate. În cazul a jumătate dintre ei s-a constat că deversează ape uzate cu concentrații de poluanți depășite, transmite IPN.

Agenții economici respectivi urmează să primească prescripții prin care sunt avertizați despre necesitatea stringentă de a nu admite deversări în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentrații majorate de poluanți. Acestora li se acordă cel puțin zece zile pentru a înlătura neconformitățile depistate. Agenții economici care nu se vor conforma, după prelevarea repetată a probelor, vor primi aviz de deconectare de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

„De asemenea, pentru a evita suspendarea contractelor, dar și în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, care produce disconfort pentru locuitorii capitalei, dar și pune în pericol buna activitate a Stației de epurare, Chișinău, reprezentanții furnizorului de apă fac un apel reiterat către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru întru neadmiterea deversării apelor uzate cu concentrații majorate de poluanți”, se arată într-un comunicat de presă al ACC.  Furnizorul de apă precizează că a intensificat verificările la agenții economici în contextul temperaturi caniculare. Numărul echipelor a fost majorat, iar controalele sunt efectuate non-stop.

ACC anunță că, pe parcursul lunii iunie, specialiștii întreprinderii au prelevat peste 1400 de probe de ape uzate de la Stația de epurare Chișinău. Este testată calitatea apelor uzate, apelor uzate epurate, nămolurilor și sedimentelor. Sunt efectuate probe la 34 de parametri fizico-chimici și bacteriologici. Rezultatele valorilor determinate ca urmare a încercărilor de laborator sunt utilizate pentru determinarea eficienței tehnologice de funcționare a Stației de epurare Chișinău, dar și a altor stații de epurare aflate în subdiviziunea „Apă-Canal Chișinău”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău