MH17: Moscova se opune prin veto la ONU creării unui tribunal special

  • 30 Iulie 2015 09:13
MH17: Moscova se opune prin veto la ONU creării unui tribunal special

Rusia și-a exercitat dreptul de veto miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, blocând o rezoluție ce ar fi creat un tribunal special pentru a-i judeca pe cei responsabili de prăbușirea zborului de pasageri MH17 Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei, informează Agerpres.Unsprezece țări din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru rezoluția…

Rusia și-a exercitat dreptul de veto miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, blocând o rezoluție ce ar fi creat un tribunal special pentru a-i judeca pe cei responsabili de prăbușirea zborului de pasageri MH17 Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei, informează Agerpres.

Unsprezece țări din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru rezoluția propusă de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia și Ucraina, în timp ce trei s-au abținut: China, Venezuela și Angola. Înaintea votului, cele 15 țări membre au ținut un minut de reculegere în memoria celor 298 de victime ale prăbușirii Boeing-ului malaezian, în majoritate olandeze.

Ministrul malaezian al transporturilor Liow Tiong Lai a declarat în fața Consiliului după acest vot că trimite un 'mesaj periculos de impunitate autorilor acestei crime oribile'.
   
Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de pasageri la bord, două treimi dintre ei olandezi. Avionul s-a prăbușit în teritoriul ucrainean controlat de separatiștii proruși.
   
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat Consiliului că 'niciun veto nu va sta în calea investigării acestei crime atroce, pentru a fi judecată'.
   
'Eforturile de a nega justiția doar intensifică durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decât oricine dintre noi poate înțelege', a spus ea, adăugând că 'acesta este efectul veto-ului de astăzi al Rusiei'.
   
Ucraina și țările occidentale îi acuză pe rebelii din estul Ucrainei de doborârea avionului cu o rachetă de fabricație rusească. Dar Moscova a respins acuzațiile că a furnizat rebelilor sisteme de rachete anti-aeriene SA-11 Buk.
   
Rusia a propus propriul proiect rival de rezoluție, ce acordă un rol mai mare ONU într-o anchetă asupra a ceea ce a provocat doborârea avionului, dar fără înființarea unui tribunal.
   
Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că înființarea unui tribunal internațional este prematură. El a adăugat că proiectul rezoluției a fost prezentat pentru vot de Malaezia și
co-sponsorii ei cunoscând faptul că va fi respins prin veto.
   
La 21 iulie 2014, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție cerând ca 'cei responsabili sa fie trași la răspundere și toate statele să coopereze pe deplin în eforturile de a stabili responsabilitatea'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău