Mexicul va înlocui statuia lui Cristofor Columb din capitala țării cu cea a unei femei indigene

  • 07 Septembrie 10:44
Mexicul va înlocui statuia lui Cristofor Columb din capitala țării cu cea a unei femei indigene

Autoritățile mexicane au confirmat luni că o statuie a navigatorului și exploratorului italian Cristofor Columb din Ciudad de Mexico va fi înlocuită cu cea a unei femei indigene, cu câteva zile înainte de cea de-a 200-a aniversare a independenței țării față de Coroana spaniolă, informează AFP, citat de AGERPRES.

„Sculptura (lui Cristofor Columb, n.r.) va fi deplasată într-un loc sigur, demn și adecvat", notează , într-un comunicat reprezentanții Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.

În locul său va fi amplasată sculptura unei femei olmece, realizată de artistul mexican Pedro Reyes, a anunțat primarul din Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, în cadrul unui eveniment public care a coincis duminică cu sărbătorirea Zilei internaționale a femeilor autohtone.

„Femeile indigene sunt cele care au avut, probabil, cea mai mare pondere în istoria Mexicului, dar care au fost cel mai puțin recunoscute", a adăugat ea. Decizia reprezintă totodată un act de "justiție socială", a adăugat Claudia Sheinbaum, precum și o recunoaștere a celor 500 de ani de „rezistență indigenă" după cucerirea spaniolă a Mexicului.

Statuia lui Cristofor Columb, căruia îi este atribuită descoperirea Americii sub patronajul Coroanei spaniole, a fost plasată într-un sens giratoriu de pe bulevardul central Paseo de la Reforma, în anul 1877, foarte aproape de ruinele Templo Mayor, centrul civilizației aztece.

Autoritățile locale au retras-o în octombrie 2020, pentru ca statuia "să fie preluată de personalul specializat în materie de conservare și restaurare". În loc să fie readusă în același loc, statuia lui Columb va fi trimisă într-un alt cartier al capitalei mexicane, pentru a evita "riscurile pentru această operă de o importantă valoare artistică și istorică", au declarat reprezentanții INAH.

Retragerea statuii s-a produs la puțin timp după lansarea unui apel pe rețelele de socializare pentru doborârea ei de pe soclu, "în semn de omagiu adus milioanelor de indigeni și urmașilor africanilor masacrați" după descoperirea Americii, potrivit organizatorilor acelei campanii.

Statuia lui Cristofor Columb, precum și monumentul Îngerul Independenței, au fost vandalizate cu graffiti în timpul marșurilor de protest desfășurate la apelul unor organizații feministe.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador afirmă că guvernul său apără cauzele indigenilor și a cerut guvernului spaniol și Vaticanului să prezinte scuze istorice pentru abuzurile comise în timpul cuceririi și evanghelizării teritoriului mexican.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,49
Ploaie ușoară
Umiditate:76 %
Vint:2,68 m/s
Sat
12
Sun
11
Mon
11
Tue
10
Wed
10

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău