Metropola chineză Wuhan iese din izolare. Mii de chinezi s-au îndreptat spre gări și ieșirile din oraș

  • 08 Aprilie 2020 08:08
Metropola chineză Wuhan iese din izolare. Mii de chinezi s-au îndreptat spre gări și ieșirile din oraș

Focarul pandemiei COVID-19, orașul chinez Wuhan, a început să revină treptat la normal în noaptea de marți spre miercuri (16:00 GMT marți), odată cu ridicarea restricțiilor de circulație impuse pe 23 ianuarie, ca parte a celor aproape 11 săptămâni de carantină, transmite Agerpres citând agențiile de presă internaționale.

Sute de oameni care au fost blocați în oraș s-au îndreptat imediat spre gări, conform constatărilor corespondenților AFP.

„Am fost închis timp de 77 de zile!”, s-a bucurat un călător, nerăbdător să se întoarcă la Changsha, localitate situată la 350 kilometri de Wuhan.

Sute de vehicule treceau la punctele de plată a taxei la ieșirea din oraș, unde până de curând erau instalate puncte de control ale poliției, conform imaginilor difuzate în direct la televiziunea de stat, scrie EFE.

Unele vehicule stăteau deja la coadă de câteva ore pentru a putea a ieși din Wuhan imediat după ridicarea interdicției.

Ziarul oficial Global Times scrie că mulți dintre cei care părăsesc orașul nu sunt rezidenți, ci persoane care nu au mai putut pleca ca urmare a restricționării circulației.

În pofida optimismului cu privire la ridicarea restricțiilor, presa chineză avertizează că orașul este încă „departe de a reveni la viața normală”.

Tot astăzi sunt reluate și zborurile, cu excepția celor internaționale și a celor directe cu Beijing, pe lângă circulația trenurilor, a autocarelor pe distanțe lungi, a taxiurilor și a mijloacelor de transport în comun.

Cu toate acestea, autoritățile municipale au solicitat rezidenților să nu părăsească orașul sau provincia Hubei dacă nu este necesar.

Potrivit unui comunicat preluat de mass-media, guvernul provinciei Hubei avertizează că neînregistrarea de noi cazuri de îmbolnăvire nu înseamnă că riscurile de contagiune au dispărut complet.

În fapt, dacă o persoană care dorește să părăsească orașul nu obține un cod QR care să ateste starea de sănătate și absența contactului cu persoanele infectate, nu poate face acest lucru.

Se mențin deocamdată restricții de intrare în complexele rezidențiale, unde continuă să fie efectuate controale de temperatură, precum și cerința utilizării măștilor.

În centrele comerciale, supermarketurile sau parcurile care își redeschid porțile, afluxul de vizitatori va continua să fie limitat. Nu este permisă încă redeschiderea școlilor din provincia Hubei.

Vicepremierul Sun Chunlan, care s-a deplasat la Wuhan pentru a supraveghea ieșirea din carantină, a cerut să nu se lase garda jos și nici să se renunțe la standardele destinate limitării răspândirii virusului, pentru a se evita astfel revenirea epidemiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău