Meteorologii au anunțat vreme friguroasă pentru zilele când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi

  • 06 Ianuarie 2020 11:39
Meteorologii au anunțat vreme friguroasă pentru zilele când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi

Frig, cer variabil, cu ninsori slabe pe întreg teritoriul țării - acestea sunt pronosticurile meteorologilor pentru zilele următoare, când creștinii de rit vechi vor sărbători Crăciunul, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în zilele de 7-8 ianuarie, în țară se așteaptă temperaturi de minus 3-plus 3 grade Celsius ziua, și până la 10 grade de ger, noaptea. Conform prognozelor SHS, colindătorii nu vor avea nevoie de sanie, în lipsa precipitațiilor necesare pentru aceasta, or, în perioada de referință, în toate regiunile țării se așteaptă doar ninsori slabe, de scurtă durată.

La sfârșitul săptămânii vremea se va încălzi cu câteva grade, în special în centrul și sudul țării, iar pe teritorii extinse se așteaptă lapoviță.

Deocamdată, avem parte de o iarnă blândă, însă care nu este tocmai benefică pentru agricultură. Specialiștii susțin că în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, iar în anii cu asemenea iarnă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul țării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5°C și mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetației culturilor de toamnă și a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea în cazul scăderii bruște a temperaturii. Conform specialiștilor, în R. Moldova numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie 12-18.

Până pe data de 9 ianuarie rămâne în vigoare avertizarea hidrologică, emisă de Centrul Hidrologic al SHS, referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață, create în bazinele acvatice.

Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 2-9 ianuarie, pe râurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din țară vor apărea formațiuni de gheață - gheață la mal și năboi, iar pe alocuri se va forma podul de gheață”. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol, or, în acest context salvatorii atenționează populația, mai ales pescarii amatori, să nu se aventureze încă să încerce pescuitul de iarnă. De asemenea, să fie atenți părinții și să le interzică minorilor jocuri în preajma surselor acvatice. 

Meteorologia populară are propriile semne ale vremii, adunate în urma observațiilor seculare ale strămoșilor noștri. Astfel, dacă cineva își amintește cum a fost începutul lui noiembrie, să știe că un început de Brumar ploios înseamnă că perioada dintre Crăciun și Bobotează va fi geroasă. Dacă sunt nori de Crăciun, vara va fi îmbelșugată. Totodată, ianuarie cald nu e semn de an mănos. Ianuarie uscat și geros aduce Faur (februarie) umed. Când câinii latră la lună, urmează ger mare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău