Meteorologii anunță o toamnă lungă, caldă, însă secetoasă pentru agricultori

  • 20 Octombrie 2022 13:15
Meteorologii anunță o toamnă lungă, caldă, însă secetoasă pentru agricultori

Meteorologii anunță o toamnă lungă, caldă, însă secetoasă pentru agricultori. Temperatura medie de +8, +10 grade Celsius, este peste limita indicilor obișnuiți pentru această perioadă (+2, +5 grade Celsius). În noiembrie se așteaptă ploi care să suplinească norma de precipitații, au comunicat experții de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, transmite Radio Chișinău.

Potrivit expertului meteo Ghenadie Roșca de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în prima jumătate a lunii noiembrie vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului.

„Cel puțin la momentul actual, temperaturile sunt ușor mai ridicate cu +1, +2 grade Celsius. Luând în considerare că temperaturile vor fi ușor mai reci în următoarea perioadă, ne așteptăm să avem temperaturile medii între 8 și 10 grade Celsius. Luna noiembrie va fi mai caldă cu 1-2 grade Celsius față de normă, dar norma este de +2 - +5 grade Celsius.

Pe de altă parte, el a spus că toamna este mai secetoasă și este posibil un deficit de umiditate pentru lucrarea terenurilor agrare. La începutul lunii noiembrie se așteaptă o creștere a nivelului de precipitații,  a precizat Ghenadie Roșca:

„Toamna  este un pic mai secetoasă și va fi un pic mai greu de prelucrat pământul, fiindcă pentru ei este necesar să fie și umezeală în stratul de sol”, afirmă Ghenadie Roșca.

Vorbim de precipitații, va fi un pic deficitar. Precipitațiile medii pentru luna octombrie trebuie să fie între 20 și 40, și la noi (n.r. Rep. Moldova) valorile arată cu un procentaj de până la 50 – 60 sub limită. Posibil că în următoarele zile să avem schimbări în atmosferă și să ne aducă precipitații, și cumva să suplinească cantitățile de precipitații pe care nu le-am avut pe parcursul lunii octombrie ”, a adăugat Ghenadie Roșca.

Potrivit Agenției Europene de Prognoză Meteo, iarna 2022-2023 ar putea fi una mai rece pentru Europa, sfârșitul lunii noiembrie și întreaga lună decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău