Meșteri populari din sudul R.Moldova și România au învățat competențe antreprenoriale în meșteșugărit

  • 25 Iunie 2021 12:28
Meșteri populari din sudul R.Moldova și România au învățat competențe antreprenoriale în meșteșugărit

Un grup de meșteri populari din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România, împreună cu echipa unui proiect transfrontalier de renaștere a meșteșugurilor populare, s-au întrunit recent pentru o sesiune de instruiri și schimb de experiențe. Este primul eveniment de acest fel din cadrul proiectului, găzduit de partenerii din țara noastră, transmite MOLDPRES.

„Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă" este un proiect, implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova, în calitate de Beneficiar Lider, în parteneriat cu Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de beneficiar partener.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea potențialului turistic al zonei transfrontaliere din Regiunea de Sud cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale. Acestea sunt văzute ca o modalitate de creștere a veniturilor din activitățile turistice și de păstrare a codului genetic al identității naționale a comunităților de pe ambele părți ale râului Prut, care au moștenit patrimoniul cultural comun ca urmare a evoluției istorice, transmite sursa citată.

În cadrul sesiunii, cursanții au învățat de la Amalia Georgescu cum sa își transforme meșteșugul din pasiune într-o afacere, care sunt factorii care stau la baza succesului în afaceri, formele juridice de organizare, elaborarea unui plan de afaceri, evaluarea personală a competențelor antreprenoriale și multe alte taine ale reușitei unei afaceri. De asemenea, în cadrul sesiunii s-a vorbit despre necesitatea asocierii meșterilor populari pentru a promova produsele meșteșugărești pe diferite niveluri.

“Am așteptat mult întâlnirea fizică a grupului țintă si a echipei de implementare pentru prima instruire rapidă. “A fost o atmosferă de lucru interactivă foarte bună, cunoașterea reciprocă și schimbul de idei arată cât de necesară este o asemenea întâlnire. Unitatea de limbă și tradiții, asemănări și deosebiri în existența meșteșugurilor tradiționale au făcut această întâlnire foarte instructivă și interesantă. Organizarea la standarde ridicate este rezultatul efortului echipei de proiect din Republica Moldova, cărora le aducem calde mulțumiri", a opinat Silvia Cozmîncă, președintele Asociației "Art - Meșteșugurile Prutului" din România.

A doua sesiune va fi desfășurată în Iași și va fi axată pe competențe de marketing privind autenticitatea și calitatea produsului, raportul preț - calitate, echilibrul dintre autenticitate și cererea în evoluție a consumatorilor, promovarea patrimoniul cultural prin produsele meșteșugărești și păstrarea tradițiilor locale valorificate, în special, în scop turistic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău