Mesajul Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului

  • 27 Ianuarie 2022 10:46
Mesajul Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului

Mesajul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului:

”Astăzi aducem un omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor criminale, discriminatorii, antisemite și rasiste din timpul celui de-al doilea război mondial. Este un capitol întunecat din trecutul nostru, dar care nu trebuie uitat.

Din păcate, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova s-au produs crime de neimaginat, victime ale cărora au căzut în mod special evreii și rromii. Câteva cifre – către sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul Moldovei locuiau un sfert de milion de evrei, aproximativ 12% din populația de la acea vreme, adică fiecare al nouălea locuitor era evreu. O comunitate importantă, educată și înstărită care participa din plin la viața de zi cu zi a regiunii noastre. Dar, doar în trei ani de zile de război, această comunitate a fost practic decimată, numărul victimelor ridicându-se la câteva zeci, dacă nu chiar sute de mii.

A fost o tragedie de nedescris pe care nu avem dreptul să o uităm. Suntem datori să ținem minte cum s-au produs acele atrocități și să facem tot posibilul ca astfel de crime împotriva umanității să nu mai fie posibile.

Iată de ce, a cinsti memoria victimelor Holocaustului înseamnă să luptăm cu fenomene care sunt străine legilor societății, cum ar fi antisemitismul, xenofobia, rasismul și alte forme de discriminare.

Trebuie să prevenim sub orice formă ura, minciuna sau dezinformarea și orice formă de extremism, care divizează societatea și ne face să fim intoleranți unii față de alții.

Astăzi avem datoria să învățăm lecțiile trecutului pentru ca mâine copiii și urmașii noștri să trăiască într-o societate sigură, liberă și prosperă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău