Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO: Dați-ne doar 1% din avioanele și tancurile voastre

  • 24 Martie 2022 16:44
Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO: Dați-ne doar 1% din avioanele și tancurile voastre

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis liderilor NATO reuniți la Bruxelles că Ucraina are nevoie doar de o fracțiune din forța armată combinată a alianței.

„Puteți să ne dați 1% din toate avioanele voastre. Un procent din toate tancurile voastre. Un procent!" a spus el într-un mesaj postat pe Facebook, potrivit CNN, citat de DIGI24.

„Aveți mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat niciunul. Am apelat la voi pentru tancuri, ca să ne putem debloca orașele... Aveți cel puțin 20.000 de tancuri, dar nu avem încă un răspuns clar, ” a spus Zelenski.

El a făcut apel la liderii alianței să ia deciziile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Nu putem cumpăra pur și simplu aceste lucruri. O astfel de achiziție depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a spus Zelenski.

„Vă rugăm să nu ne mai spuneți niciodată că armata noastră nu îndeplinește standardele NATO. Am arătat ce standarde putem atinge. Și am arătat cât de mult putem oferi securității comune a Europei și a lumii”, a adăugat președintele ucrainean.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson le-a spus liderilor NATO că e nevoie de o creștere semnificativă a ajutorului letal pentru Ucraina. „Noi avem mijloacele și ei au nevoie de asta”, a fost mesajul lui.

Într-o întâlnire privată a liderilor NATO, Johnson a spus că Occidentul nu poate conta pe o posibilă retragere a Rusiei și că istoria îi va judeca dacă nu fac tot ce pot pentru a ajuta Ucraina.

O sursă guvernamentală a precizat că Johnson le-a spus liderilor NATO că toți doresc ca Putin „să-și vină în fire și să-și trimită tancurile în sens invers”, dar că acest lucru nu se va întâmpla. „Va merge mai departe”, potrivit The Guardian.

Johnson a spus că rezistența Ucrainei a „schimbat fundamental geopolitica Europei” și că e nevoie de o reevaluare a sprijinului pe care îl oferă Occidentul.

„Oamenii vor întreba: am făcut suficient?” a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău