Mesajele politicienilor din România după primul tur al alegerilor din Republica Moldova

  • 31 Octombrie 2016 12:48
Mesajele politicienilor din România după primul tur al alegerilor din Republica Moldova

Mai mulți politicieni de la București au transmis mesaje de mobilizare la vot în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Fostul președinte Traian Băsescu a prognozat chiar că Maia Sandu va câștiga alegerile în turul doi, salutând rezultatele de duminică.

''Republica Moldova este PRO WEST, PRO ROMÂNIA. Igor Dodon nu a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur, în condițiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reușește intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condițiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi. Duminică, 13 Noiembrie, Maia Sandu va câștiga alegerile prezidentiale cu 53 la sută și Republica Moldova va rămâne Pro-Europa și Pro-România, în condițiile în care prezența la vot va depăși 55 la sută. Bravo Maia, bravo cetățeni ai Republicii Moldova!'', a scris pe Facebook Traian Băsescu.

Pe de altă parte, deputatul Theodor Paleologu este de părere că Maia Sandu are o șansă ''mică, dar reală'' de a deveni președinte.

''Slavă Domnului că nu a cîștigat Dodon din primul tur! Slavă Domnului că mai e o șansă -mică, dar reală- ca Maia Sandu să cîștige alegerile prezidențiale din Republica Moldova! De-acum sper ca basarabenii să se mobilizeze contra politicii reprezentate de Dodon'', a scris deputatul pe pagina sa.

''Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul președinte și mă bucur că alegerile s-au desfășurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o șansă pentru păstrarea direcției strategice și a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor'', a comentat și liderul PNL, Alina Gorghiu.

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, candidat din partea USR la parlamentare, a afirmat însă că rezultatul de duminică seara ''este trist în primul rând pentru că se putea mai mult, mai bine și la momentul necesar'', cu referire la ceea ce putea face România pentru o Moldovă cu adevărat democratică.

''Cum ar fi fost dacă Traian Băsescu, după ce a luat excelenta decizie privind donarea a 100 de milioane de euro Moldovei, nu ar fi luat catastrofala decizie de a-i da pe mâna Elenei Udrea. La un minister care avea zero experiență și zero expertiză ca donator extern. M-am ciondănit amical atunci cu ambasadoarea Suediei la Chișinău. Doamna ambasador susținea că Suedia e cel mai mare donator bilateral al Moldovei, eu susțineam că România este. Mi-a spus: haideți să vedem banii și proiectele implementate și apoi mai vorbim. Am scris două rapoarte publice cât a fost Băsescu Președinte în care avertizam că banii sunt blocați sau prost cheltuiți. S-a supărat atunci consilierul Iulian Chifu pe mine. La fel și două departamente din MAE. În final, am avut însă dreptate: deși proiectul de asistență trebuia finalizat în 2014, nici jumătate din bani n-au fost cheltuiți la momentul 2016'', a acuzat fostul ministru într-o postare pe Facebook.

El a făcut o paralelă între Maia Sandu și Dacian Cioloș și a subliniat că Traian Băsescu și Victor Ponta ar fi trebuit să aplice mai devreme principiul ''asistență contra condiții'' - transparență, democratizare, anticorupție.

''Cum ar fi fost dacă am fi realizat mai devreme că nu putem lăsa banii pentru de-oligarhizare pe mâna oligarhilor? Cum ar fi fost să fi avut de acum șase ani, când Moldova scăpa de Voronin, o Agenție Română de Dezvoltare - RoAid - care să gestioneze bine banii promiși de Băsescu?'', s-a întrebat retoric Ghinea.

Candidatul prorus, Igor Dodon, a obținut 48,71% din voturi în scrutinul prezidențial din Republica Moldova, urmând să se confrunte în al doilea tur cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean care a primit 37,94%, conform rezultatelor anunțate după numărarea de 98,32% din sufragii. Prezența la urne a fost, conform datelor preliminare, de 48,9% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău