Merkel și Macron vor să ajungă la o poziție comună în martie în ce privește reforma zonei euro

  • 15 Decembrie 2017 18:27
Merkel și Macron vor să ajungă la o poziție comună în martie în ce privește reforma zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au declarat vineri, la finalul Consiliului European de la Bruxelles, că doresc să ajungă la o poziție comună cu privire la reforma zonei euro, la summitul european din martie 2018, transmite Agerpres.

'Vrem să ajungem până în martie să ne apropiem pozițiile', a afirmat cancelarul german, în conferința de presă comună cu șeful statului francez.

'Vom găsi o soluție comună, pentru că este necesar pentru Europa. Când se vrea, se poate', a subliniat dna Merkel.

La rândul său, președintele Macron s-a referit la 'voința pe care o avem și unul, și celălalt de a avea poziții convergente încă din luna martie'.

Emmanuel Macron și-a prezentat, într-un discurs susținut în septembrie la Universitatea Sorbona, viziunea despre o reformă a zonei euro, ce include în special crearea postului de ministru al finanțelor și a unui buget pentru zona euro, propuneri ce sunt însă departe de a întruni unanimitatea.

Dna Merkel, în schimb, care își continuă dificilul demers de formare a unei noi coaliții guvernamentale de Berlin după alegerile legislative din care a ieșit fragilizată, nu și-a detaliat deocamdată viziunea. Tabăra sa conservatoare este totuși mai puțin favorabilă ideilor lui Macron decât social-democrații germani, cu care Angela Merkel încearcă acum să recompună o 'mare coaliție'.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău