Merkel condamnă expulzarea unor diplomați din Rusia, dar Nord-Stream 2 va fi finalizat și dialogul cu Moscova menținut

  • 05 Februarie 2021 18:53
Merkel condamnă expulzarea unor diplomați din Rusia, dar Nord-Stream 2 va fi finalizat și dialogul cu Moscova menținut

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomați europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ''nejustificată'' și un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menține deschis dialogul cu Moscova și nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancțiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Ministerul de Externe rus a anunțat vineri expulzarea unor diplomați din Germania, Suedia și Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale în favoarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

''Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată'', a spus Merkel în fața presei după o videoconferință pe teme de securitate și apărare cu președintele francez Emmanuel Macron.

Șefa guvernului de la Berlin a menționat că Germania își ''rezervă dreptul de a continua sancțiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale'', dar a adăugat că este o ''datorie diplomatică'' să mențină deschise canalele de comunicare cu Moscova.

Cât despre gazoductul Nord Stream 2, Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect. ''Poziția (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoașteți poziția guvernului federal'' german, a punctat Merkel.

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, s-a declarat marți convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franței, SUA și ale altor aliați ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mișcării de susținere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un ''da'' clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic ''Europa 2021'', despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor - de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporție de 95%.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău