MEMORIAL BASARABEAN | Theodor Paleologu: Există și patologia micii puteri, care are legătură și cu corupția, abuzurile de toate felurile (Audio, foto)
-
29 August 13:14
Despre patologiile puterii - a fost tema dezbaterii moderate de către eseistul, profesorul, diplomatul și omul politic român Theodor Paleologu, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Film și Istoricii (FFI), ce se desfășoară, tradițional, la Râșnov (România) la finele lunii august. Acesta este și tittlul unei noi cărți a autorului, apărute recent în Franța.
De-a lungul anilor, temele abordate la FFI au fost diferite.
“Am vorbit de o sumedenie de subiecte: despre primul război mondial, despre Soljenițin, despre comunism, despre revoluția franceză”, afirmă Theodor Paleologu, care este și fost ministru al Culturii în perioada 2008-2009.
Referindu-se la tema patologiei puterii, Theodor Paleologu menționează că aceasta afectează toate nivelurile societății. Fostul regim comunist a șters urmele democrației incipiente și a contribuit la înflorirea acestei patologii:
“Există ceaușești la toate nivelurile, care se consideră atoateștiutori, nemaipomeniți, la fel se întâmplă evident și în Republica Moldova, iar cazul cel mai evident este în Rusia, în care anii de comunism au distrus tot ce putea să existe acum mai bine de un secol ca promisiune de posibilă dezvoltare liberală. Au existat niște elemente de democrație incipientă pe vremea țarului Nikolai, Alexandru al II-lea, care ar fi putut să ducă la dezvoltarea unei societăți nu neapărat democratice, dar cel puțin liberale în Rusia. Însă comunismul a eradicat toate aceste lucruri și Putin este de fapt produsul sistemului sovietic…”, consideră scriitorul.
La Râșnov s-au desfășurat mai multe scoli de vară ale Casei Paleologu, în cadrul cărora mai mulți profesori au discutat cu participanții despre filosofii și înțelepții din antichitate, retorică, idei și doctrine religioase în istoria Europei, etc.
În total, mai bine de câteva mii de cursanți au absolvit școala Casei Paleologu.
“Ceea ce facem este extrem de important, e de departe mai mult decât ași putea face ca și om politic - nu mai fac politică activă din 2016. Dar ceea ce facem este mult mai important și mai durabil - am avut deja 12 mii de cursanți”, menționează Theodor Paleologu.
Fiind întrebat, care ar fi un mesaj adresat ascultătorilor din R. Moldova, Theodor Paleologu a menționat că le dorește acestora să nu se lase influențați de propaganda rusă: “Sunt unii care pozează în naționaliști, deși sunt agenți ai unei puteri străine”.
Mai multe detalii aflați din interviul cu Theodor Paleologu, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean, pe care-l puteți accesa în file-ul audio de pe această pagină.