MEMORIAL BASARABEAN | Scriitorul Paul Siladi: Eroismul cotidian al omului modern de a-și păstra bunătatea și răbdarea este asemenea eroismului celor din închisorile comuniste (Audio)
-
05 Decembrie 2023 16:28
Iubirea este scopul final și cel mai înalt la care omul poate aspira, menționa teologul, scriitorul și jurnalistul clujean Paul Siladi, în cadrul unei conferințe ce a avut loc recent la Liceul Teoretic cu profil de Arte din cadrul Mănăstirii „Marta și Maria” din Căușeni.
Conferința cu genericul „Omul în căutarea sensului vieții” s-a desfășurat în cadrul programului de vizită al unui grup de studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în Republica Moldova. Programul a inclus vizitarea mai multor lăcașe sfinte din Basarabia și întâlniri cu diverse personalități.
Preotul, conferențiarul, doctorul în teologie, Paul Siladi, fost redactor-șef al postului de radio Renașterea, a răspuns în cadrul conferinței la mai multe întrebări ale participanților, fiind cunoscut și ca autor al unor cărți ce se bucură de popularitate în rânduri cititorilor - „Eroismul Cotidian, Riscul iubirii”. ș.a.
În cărțile sale, Paul Siladi vorbește într-un limbaj accesibil omului modern și răspunde la mai multe frământări sufletești ale acestuia. Autorul îmbină într-o simbioză neașteptată și atractivă ideile sfinților din patericurile creștine și cele ale psihoterapiei secolului XX, aflate în căutarea sensului vieții omului contemporan. Printre autorii săi preferați figurează preotul și jurnalistul american, Tomas Hopko, renumitul psihoterapeut Victor Frankl, ș.a.
În ultima sa carte, lansată recent - „Eroismul cotidian” - autorul vorbește despre eroismul omului de azi de a-și păstra bunătatea, nădejdea, răbdarea, care poate fi comparat cu eroismul sfinților închisorilor:
„Există și un eroism de uzură, pentru că nu e ușor să te trezești în fiecare zi de dimineață și să încerci să fii bun, pur si simplu. Să încerci să reziști greutăților care, în niște cercuri concentrice pot, încet-încet, să te sufoce. Deloc simplu să reziști uzurii din familie, din societate, de la locul de muncă, să reziști în fața deznădejdilor și a tristeților, care te pot năpădi. Iar eroismul despre care vorbesc în cartea Eroismul cotidian este tocmai un eroism de uzură, care se aseamănă eroismului celor din închisorile comuniste, care a fost la rândul său, un eroism de durată…”, menționează Paul Siladi.
Ascultați un fragment dintr-un interviu cu scriitorul, jurnalistul, conferențiarul universitar, Paul Siladi, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean.