MEMORIAL BASARABEAN | Natalia Nicolăescu, “Șezătoarea Basarabiei”: Pe cămășile tradiționale găsim o multitudine de semnificații profunde - coloana infinitului, pomul vieții, scara spre succes, spre Dumnezeu (AUDIO, FOTO)

  • 08 Ianuarie 2023 11:04
0%
00:00:00
00:00:00

Portul tradițional are limbajul său plin de semnificații, fiind o parte din identitatea noastră ce a avut de suferit în perioada comunistă. Natalia Nicolăescu, membra a comunității “Șezătoarea Basarabiei”, a prezentat, în perioada sărbătorilor, o lecție despre tradițiile și portul românesc, pentru elevii Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”.

Astăzi etnografii - și noi cei de la “Șezătoarea Basarabiei”  ne considerăm un fel de cercetători - creăm cămeși din bucăți mici pe care le găsim prin sate, prin raioane... Am întâlnit un caz, în raionul Briceni, când o familie tânără, care a cumpărat o casă veche, a găsit în grajdul vitelor, după un perete zidit, haine tradiționale de cândva. Au fost ascunse de gospodari, deoarece comuniștii ne distrugeau identitatea - ardeau covoare, rupeau cămăși”, a povestit Natalia Nicolăescu.

Ea le-a vorbit elevilor despre semnificațiile care sunt înscrise în cămașa cu altiță - prin culoare, desen, etc. Spre exemplu, pe o cămașă poate fi distinsă coloana infinitului, crucea, frunza de vie, anafora, pomul vieții - simboluri ale spiritualității poporului, alte motive mai prozaice, care redau ocupația, vârsta, starea socială: “Acest model m-a ales pe mine. Mi-a trebuit trei luni ca să-l descifrez - în comunitatea noastră nu s-au mai cusut cămăși în asemenea tehnică. Iată modulul de pe piept se aseamănă cu o anaforă - pâinica sfântă. Acești doi ochi din mijloc ar fi două semincioare - cei doi copii ai mei. Pe râuri - aceste dungi brodate - sunt scărițe care duc spre succes, sau care duc spre Dumnezeu - este și așa o semnificație. Și mici pomișori pe mână - pomii vieții. Rombul reprezintă roadă, sămânță, fertilitate - și la orice femeie, pe cămașă este prezent acest element romboidal. Altița reprezintă ceea ce vedem de-asupra pământului - în ceruri. Anume altița - epoletul acesta de pe umăr -  a fost introdusă în patrimoniul cultural imaterial recent, la 1 decembrie 2022. Pe altiță sunt module cu ceea ce este de-asupra pământului - păsări, stele, copaci.  În partea de jos a altiței mereu sunt ascunse elemente romboidale. Pentru că pământul trebuie să fie rodnic - să ne dea roadă - grâu, semințe, copaci, fructe. Pe mânecă, dar și în față sunt reprezentate râurile - apele care curg și pe pământ și sub pământ”, explică Natalia Nicolăescu.

MEMORIAL BASARABEAN | Natalia Nicolăescu, “Șezătoarea Basarabiei”: Pe cămășile tradiționale  găsim o multitudine de semnificații profunde - coloana infinitului, pomul vieții, scara spre succes, spre Dumnezeu (AUDIO, FOTO)

Vorbind despre semnificația culorilor, cercetătoarea a explicat că tradițional cămășile brodate în culori aprinse erau purtate de fete tinere, iar cele în culori închise - de femei mai în vârstă. Culorile erau obținute pe cale naturală, din ierburi, coji de ceapă, urzică, etc.

Natalia Nicolăescu le-a prezentat copiilor cărțile despre portul tradițional, donate bibliotecii liceului - “Retorica vestimentară - Cămăși tradiționale”, care prezintă cămășile din fondul de aur al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, semnată de etnologul Varvara Buzilă, volumul “Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional din secolul al XXI-lea”, ș.a.

 

MEMORIAL BASARABEAN | Natalia Nicolăescu, “Șezătoarea Basarabiei”: Pe cămășile tradiționale  găsim o multitudine de semnificații profunde - coloana infinitului, pomul vieții, scara spre succes, spre Dumnezeu (AUDIO, FOTO)

Directorul adjunct al LT “Mihai Eminescu”, Irina Gonța, tinde să le cultive elevilor dragostea pentru patrimoniul național cultural, un element esențial al educației tinerei generații: “Consider că este esențial pentru fiecare să-și cunoască trecutul, iar acest trecut poate fi cunoscut prin literatură, prin tezaurul național material și imaterial - lucrurile acestea ne definesc în întreaga lume. Nu degeaba la UNESCO ne definim prin două noțiuni - doină și dor, și mai nou, așa cum am aflat la întâlnirea de astăzi, prin termenul de altiță, un element al portului național. Evident că globalizarea își spune cuvântul asupra educației tinerei generații. Totuși cu eforturi comune, profesorii, părinții - trebuie să valorificăm tradițiile noastre, ca și generația de astăzi să rămână fidelă acestora. Pentru că un popor fără tradiții nu poate exista. Nu poți să cunoști întreaga lume, atât timp cât nu te cunoști pe tine însuți”, a menționat Irina Gonța.

MEMORIAL BASARABEAN | Natalia Nicolăescu, “Șezătoarea Basarabiei”: Pe cămășile tradiționale  găsim o multitudine de semnificații profunde - coloana infinitului, pomul vieții, scara spre succes, spre Dumnezeu (AUDIO, FOTO)

Elevii au ascultat cu deosebit interes prezentarea Nataliei Nicolăescu, împărtășindu-și impresiile:

Lucian Roșca, cl IX-A: „Această prezentare a fost utilă pentru că ne-a ajutat să cunoaștem trecutul, tradițiile, valorile patrimoniale ale poporului nostru. Mă bucur că am avut ocazia de a asculta o asemenea meșteriță, a vedea lucrările Dumneaei și îi mulțumim pentru cărțile pe care ni le-a adus în dar. Am aflat  că pe o ie e reprezentată o poveste întreagă”.

Diana Constantinov, cl. IX A: „Cunoscând elementele tradițiilor noastre populare, atunci când citesc cărțile din  curriculumul școlar îmi vine mai ușor să înțeleg textele care conțin aceste denumiri, aceste simboluri și înțeleg mai bine conținutul. Cred că toți tinerii ar merita să cunoască aceste lucruri, care reprezintă cultura noastră”.

Tot la LT “M. Eminescu” s-a desfășurat zilele acestea un concurs folcloric de colinde, urături, alte tradiții de Crăciun. Iată câteva opinii adunate în cadrul concursului:

Cazacu Alexandra, elevă, cl. VIII :  „Am participat cu plăcere la acest concurs, așa cum am făcut-o și în alți ani,  în clasele anterioare - în fiecare an experiența se schimbă! În clasa V totul a fost mai copilăros, am teatralizat Capra - a fost o primă experiență. În clasa VII a fost carantină, concursul s-a desfășurat on-line, a fost ceva diferit. În schimb am avut șansa să filmăm de mai multe ori ceea ce nu ne reușea. Anul acesta am decis să facem ceva mai deosebit. Chiar și în ce privește costumația - dar o să luăm aminte sfatul membrilor juriului că ar fi bine pe viitor să avem costume în stil folcloric, popular, deoarece acesta este un tezaur al poporului nostru, pe care ar fi bine să-l cunoaștem și să-l păstrăm. Ne bucurăm că am avut o asemenea experiență  frumoasă”.

Eseanu Mădălina, cl. VIII A: „Prin acest concurs am învățat tradițiile și frumusețile poporului nostru!”

Cugut Gabriela, clasa VIII : „Participarea la acest concurs ne-a învățat să transmitem generațiilor următoare colindele și alte obiceiuri strămoșești și acest lucru ne-a unit ca clasă și ca și colectiv”.

Matei Roșca: „Pentru mine acest concurs înseamnă foarte mult, pentru că a devenit pentru noi o oportunitate să cunoaștem și să valorificăm tradițiile pe care le păstrăm de milenii”.

Ciobanu Rodica, profesoară de Limba română: „An de an, continuând a promova și a valorifica tradițiile neamului nostru, nu avem decât a ne bucura de acea bogăție culturală pe care ne-au transmis-o strămoșii. Și avem datoria de a o menține și a o transmite generațiilor viitoare. Or, acesta este și imperativul concursurilor. Mă bucur că discipolii noștri sunt bravo nu numai la tehnologii informaționale, dar sunt și curioși a cunoaște și a transmite tradițiile poporului nostru. Cred că e important să ținem cont de rădăcina de la care ne tragem, pentru că nu există un prezent fără trecut și nici de fapt un viitor. Iar colinda tradițională, urătura, sorcova, alte tradiții strămoșești, sunt bogăția neamului, cele care ne reprezintă pe noi, poporul moldovenesc basarabean românesc, în cultura popoarelor lumii”.

MEMORIAL BASARABEAN | Natalia Nicolăescu, “Șezătoarea Basarabiei”: Pe cămășile tradiționale  găsim o multitudine de semnificații profunde - coloana infinitului, pomul vieții, scara spre succes, spre Dumnezeu (AUDIO, FOTO)

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău