Memorial Basarabean | Istoricul Sergiu Matveev: În prima școală de zemstvă, actualul bloc al USM, a învățat inginerul Botezatu - cel care a construit primul elicopter, înainte de ucraineanul Sikorski

  • 26 Decembrie 2022 12:50
0%
00:00:00
00:00:00

Istoria locală nu prea este studiată și cunoscută în R. Molodva, constată cu regret istoricul Sergiu Matveev, decan al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, invitat al emisiunii Memorial Basarabean:

Avem mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale, sau persoane de inițiativă din localitățile R. Molodva, care încearcă să găsească istoria locală, memoria, să deschidă mici muzee, unele înregistrate și la Ministerul Culturii , să le inlcudă în niște trasee turistice, ceea ce este foarte important. Se întâmplă, însă, uneori cazuri ciudate când despre valorile noastre culturale, patrimoniul nostru, cunosc mai bine străinii. Si adeseori chiar localnicii din acele sate, unde a avut loc evenimentul sau de unde provine personalitatea, nu cunosc aceste lucruri. Și asta este o scăpare a noastră foarte importantă, pe care trebuie să o corectăm”, a mentionat Sergiu Matveev.

Istoricul a invocat exemplul ultimului Mitropolit al Ardealului, părintele Antonie Plămădeală, născut în satull Stolniceni, Hâncești, care este puțin cunoscut la nivel local.  Totuși programele de studiu la disciplina istorie presupun, pe lângă istoria universală și istoria românilor, 5 procente de istorie locală. Aceste aspecte sunt însă lăsate pe seama profesorilor din școli care se confruntă cu probleme sociale, materiale, și, prin urmare, nu sunt suficient cercetate și elucidate, spune Sergiu Matveev. Pentru a le ajuta profesorilor din localități, istoricii de la USM au realizat mai multe proiecte în colaborare cu profesori din diferite raioane, în cadrul cărora le-au predat liceenilor pagini din istoria localităților lor. Colaborarea ar merita să fie continuată, deoarece ține de misiunea specialiștilor din domeniu să cerceteze paginile trecutului localităților R. Moldova, consideră decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM.

USM de asemenea se află într-o zonă cu o bogată încărcătură istorică, menționează Sergiu Matveev. Astfel, în regiunea campusului universitar se află clădirea primului liceu din Chișinău, constuit în perioada țaristă:

Când zemstva a hotărât să deschidă o școală, a chemat anume în acest scop un profesor, pe nume Codreanu, originar din raionul Ungheni care atunci preda la Simferopol. El a deschis prima școală reală, cu sediul in actualul bloc nr. 1 al Universității de Stat din Moldova, fostul bloc de litere. Și aici descoperim o istorie foarte frumoasă: acest director, când a venit din Simferopol, a anunțat imediat câ strânge grupul de elevi, neavând nimic, nici măcar o clădire. A luat în chirie, până se construiește școala, un edificiu...

Blocul primei școli guberniale de zemstvă a fost construit în doi ani de zile. Este primul edificiu construit special în acest scop. Până atunci se adaptau anumite construcții. La etajul unu erau cabinetele de chimie, fizică, la subsol erau atelierele de lemnărie, de ferărie. În acest bloc, încă in 1880, elevii, împreună cu profesorul Codreanu pregăteau prognoze meteo. Deci, Centrul Meteo din R. Moldova are o istorie foarte veche, care începe la Universitatea de Stat.

Dintre personalitățile renumite care au învățat aici, îl voi pomeni doar pe inginerul Botezatu, care după școala reală la Chișinău a făcut politehnica la Harkov și în perioada revoluției a plecat în Statele Unite. Acolo a avut un contract cu armata americană și a construit primul elicopter, înainte de Sikorski, ucraineanul, cu care ei se mândresc atât de mult”, a menționat Sergiu Matveev.

Decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM relatează despre cele mai noi achiziții de carte, primite în dar de la universități de prestigiu din Europa. Unele din ele aduse cu deosebit efort în țară, iar altele mai așteptând să treacă anevoioasa procedură de devamare, a menționat istoricul. De asemenea, oaspetele emisiunii, originar din orașul Ismail din sudul Basarabiei, relatează și despre tragica istorie a vechii cetăți, devastată de armata comandantului de oști rus Suvorov, apoi reconstruită din temelii pe alt loc.

Mai multe detalii aflați din interviul cu istoricul Sergiu Matveev, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean, realizată Alina Rusu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău