MEMORIAL BASARABEAN | Ion-Andrei Gherasim, Fundația Coposu: Bunicul meu a reușit să realizeze visul strămoșilor și să împlânte steagul României Mari în inima Cernăuților (Audio)
-
22 Iulie 2023 13:10
Între 10-11 noiembrie curent, la Chișinău, va avea loc cea de-a VI ediție a Galei Fundației Corneliu Coposu, în cadrul căreia se vor face totalurile unui concurs de eseuri pentru tineri, a menționat oaspetele ediției Memorial Basarabean, președintele executiv al Fundației, Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al politicianului român. Totalurile la concursul cu premii, la care vor participa tineri din întreaga Românie, vor fi făcute de către un juriu prestigios, în componența căreia va fi și scriitoarea Ana Blandiana, președintele fundației Academia Civică. Scopul acțiunii este promovarea memoriei istorice și conștientizarea urmărilor tragice ale comunismului.
Ion Andrei Gherasim a menționat că în cadrul festivităților Galei Coposu ce vor avea loc în toamnă la Chișinău, se vor desfășura mai multe evenimente - dezbateri, lansare de carte, etc. Unul dintre scopurile acțiunii fiind și susținerea Memorialului de la Mereni: “Participanților la acest concurs li se cere să alcătuiască texte bazate pe cel puțin cinci volume din bibliografia pe care o găsesc la rubrica specială a regulamentului, pe site-ul nostru www.corneliu-coposu.ro. Precizez, de asemenea, că juriul este unul prestigios, în frunte cu Ana Blandiana și va fi și Domnia sa la Chișinău în toamna. Există și un buget de premii în valoare de 5 mii de lei românești. Ultima zi pentru depunerea eseurilor la adresa Fundației [email protected] este dată de 15 octombrie 2023.
În cadrul Galei care e va desfășura în noiembrie 2023 la Chișinău, vor mai avea loc și alte evenimente importante, cum ar fi dezbateri la Facultatea de Istorie Chișinău, vă mai fi și o lansare de carte, a cărei titlu rămâne a fi o surpriză. În fiecare an al ediției am strâns bani pentru un proiect de suflet. Și anul acesta proiectul e pentru R. Moldova - e vorba de încurajarea dezvoltării Complexului memorialistic de la Mereni, dedicat deportaților în Siberia. Este nevoie de asemenea activități, pentru ca viitoarele generații peste 50 de ani să știe și să transmită ceva celor ce vor urma”, a menționat Ion Andrei Gherasim.
El a vorbit în cadrul emisiunii despre personalitatea omului politic Corneliu Coposu, un lider al opoziției postceaușiste, deținut timp de 17 ani în lagărele comuniste, om de încredere al liderului Partidului Național Țărănist, Iuliu Maniu. El a remarcat că bunicul său, Ilie Lazăr, o personalitate ce s-a implicat în politica timpului, a fost un camarad al lui Corneliu Coposu.
„Corneliu Coposu ținea foarte mult la Basarabia. El spunea: “Frontierele vechi nu au despărțit niciodată sufletul, tradiția și vorba românească”. Am fost alături de Corneliu Coposu în cele mai dificile momente. În anul 2018, când s-a sărbătorit Centenarul Unirii, au sărbătorit și familiile Coposu, Lazăr și Gherasim o sută de ani de când se cunosc. Pentru că încă tatăl lui Corneliu Coposu, preotul protopop Valentin Coposu l-a cunoscut pe bunicul meu matern, Ilie Lazăr. Când Iuliu Maniu l-a luat alături de el pe Corneliu Coposu, atunci bunicul meu Ilie Lazăr era alături și a știut de ce a văzut Iuliu Maniu că Corneliu Coposu poate să reprezinte cu adevărat viitorul și luptă împotriva oricăror forme de dictatura. Amândoi au fost arestați în aceeași zi - 14 iulie 1947. Bunicul meu - în urma unei înscenări mișelești de la Tămădau, iar Corneliu Coposu chiar din sediul partidului, din strada G. Clemenceau de la București. Au făcut ambii 17 ani și jumătate de pușcărie. N-au cedat, au fost demni și dârzi împotriva oricăror ispite”, povestește Ion Andrei Gherasim.
Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, a relatat și o istorie legendară, dar care a fost atestată și de istorici, despre un grup de ostași români, care au dorit, dezertând din unitatea subordonată imperiului austro-ungar, ca să ajungă în martie 1918 în Basarabia. Dar în loc de aceasta au ajuns la Cernăuți, unde au susținut mișcarea de reîntregire a românilor din Bucovina, susținută de Iancu Flondor. Această acțiune a fost pusă la cale chiar de Ilie Lazăr, bunicul său: ”Gândindu-se la cuvintele tatălui său, din Maramureș, care le spunea.
„Măi prunci, veni-va vremea când craiul României va implanta sabia aici, la Răchită Roșie de lângă Tisa”, preocupat de acest vis al moșilor și strămoșilor săi, bunicul meu a pus în practică o dezertare, împreună cu întreaga companie, care era compusă din 180 de români. Le vorbea tuturor despre România Mare care va să vina. La un moment dat, la miezul nopții, au tras alarma și s-au îmbarcat în trei vagoane, trase de o locomotivă care îi aștepta în gară. Dar ce este foarte interesant - au trecut pe la Vapniarka, după aceea au ajuns la Jmerinca, dar de acolo, foarte ciudat, în loc să meargă spre Basarabia, au fost dirijați spre Bucovina. Au ajuns în Cernăuți, unde tocmai se dădeau lupte teribile. Iar artizanul unirii Bucovinei cu România, cavalerul Iancu Flondor, era amenințat de către bandele de mercenari de acolo că va fi ucis. Și atunci Ilie Lazăr împreună cu cei 180 de oameni au asigurat securitatea cavalerului Iancu Flondor, a profesorului Sextil Pușcariu, s-au luptat cu cei aproape 700 de mercenari care erau acolo și rămășițe ale armatei habsburgice și au reușit să elibereze Cernăuțiul. Mai mult decât atât, au reușit să împlânte el, împreună cu un soldat, steagul României pe clădirea administrației din Cernăuți! Și asta se întâmpla peste 144 de ani de dominație habsburgică!”, povestește oaspetele emisiunii.
Mai multe detalii puteți afla din interviul cu președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, fost șef de cabinet al liderului opoziției din România postcomunistă, Ion Andrei Gherasim, care a fost invitatul emisiunii Memorial Basarabean. Pentru a audia înregistrarea faceți click pe imagine.