MEMORIAL BASARABEAN | Gheorghe Mârzencu: Televiziunea din Chișinău a fost unica din URSS care a refuzat să transmită știrile  puciștilor

  • 28 August 2023 08:20
0%
00:00:00
00:00:00

Jurnaliștii de la televiziune au dat știri obiective din primele momente ale declanșării puciului de la Moscova, din august 1991, contribuind astfel la declararea, în scurt timp, a Independenței Republicii Moldova, susține jurnalistul Gheorghe Mârzencu. 

Din start, autorii principalei emisiuni informative Mesager, Gheorghe Mârzencu, Valeriu Saharneanu ș.a., au luat decizia de a nu transmite știrea GKCP-ului de la  Moscova, care l-a înlăturat pe președintele de atunci, Mihail Gorbaciov. 

Gheorghe Mârzencu povestește, într-un interviu la Radio Chișinău, că a citit de câteva ori pe parcursul zilei știrea în care anunță despre puciul organizat, înfierând regimul comunist. „În aceste condiții simțeam deja țeava tancurilor sovietice îndreptată împotriva noastră!" În tot acest răstimp, afirmă jurnalistul, la radio se transmitea în direct de la Moscova știrea organizatorilor puciului. După ora 15.00, la televiziune a venit prim-vicepreședintele Parlamentului, Ion Hadârcă, tot el președintele Frontului Popular, care a vorbit despre cele întâmplate, dând o apreciere obiectivă a evenimentelor. 

Fiind conștienți de pericolul la care era expusă televiziunea în acele circumstanțe, jurnaliștii au chemat populația să apere televiziunea, iar oamenii au răspuns imediat apelului,  povestește jurnalistul Gheorghe Mârzencu. 

La televiziunea națională, unica pe atunci,  au fost organizate mai devreme greve pentru a o elibera de sub tutela ideologică a Partidului Comunist, care dicta tonul de interpretare a știrilor despre manifestările naționale și protestele populației împotriva dictaturii comuniste. Astfel, susține Gheorghe Mârzencu, jurnaliștii au obținut cu mult greu, în anii 1990, în perioada de emancipare națională, dreptul de a oferi publicului știri obiective despre cerințele manifestanților din acea perioadă, până atunci fiind difuzate doar cele de la agenția de știri oficială, aservită puterii comuniste.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău