MEMORIAL BASARABEAN | Florian Kuhrer-Wielach, directorul Institutului pentru Cultura Germană și Istoria Europei de Sud-Est: „Există un interes crescut față de Republica Moldova” (Audio)

  • 30 Octombrie 11:52
0%
00:00:00
00:00:00

„Există un interes crescut față de Republica Moldova, atât din partea cercetătorilor, cât și a publicului larg, în special în ceea ce privește istoria și cultura sa complexă în contextul sud-estului Europei”, a declarat doctorul habilitat Florian Kuhrer-Wielach, directorul Institutului pentru Cultura Germană și Istoria Europei de Sud-Est din München, pentru Radio Chișinău. Interviul a fost realizat în cadrul Forumului Internațional „Moldova, Istorie, cultură, societate civilă”, desfășurat recent la Chișinău.

Forumul, organizat de Biroul din Moldova al Fundației „Konrad Adenauer”, în colaborare cu Institutul pentru Cultura Germană și Istoria Europei de Sud-Est de la LMU München; Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Europei de Est, Oldenburg; Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate, Varșovia; Institutul pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, Viena; Muzeul Național de Istorie din Moldova; Universitatea de Stat din Moldova și alte instituții, a întrunit profesori, studenți, istorici, muzeografi, factori decizionali. Scopul evenimentului a fost să faciliteze dialogul între specialiști din diverse domenii, promovând o mai bună înțelegere a rolului REPUBLICII Moldova în peisajul istoric și cultural al Europei. Forumul a servit, de asemenea, ca o platformă de dialog între Germania, Austria și Republica Moldova, oferind oportunități de colaborare și cunoaștere reciprocă a problemelor și temelor comune.

Percepem și vedem Republica Moldova și istoria Moldovei ca o parte a Europei. Asta este intenția noastră aici: să vedem ce se întâmplă, ce simt oamenii de aici și să facem cunoscut în Occident faptul că Moldova nu este doar un pod sau un mijloc, ci o valoare în sine”, a adăugat Florian Kuhrer Wielach.

Directorul Institutului pentru Cultură Germană și istoria Europei de Sud-Est a subliniat că este esențial ca și moldovenii să conștientizeze propria valoare și să își aprecieze istoria, un element crucial pentru dezvoltarea identității naționale. Fiind austriac, Florian Kuhrer-Wielach a comparat situația Republicii Moldova cu cea a țării sale după al Doilea Război Mondial, subliniind că și Austria, o țară mică din Europa, a trecut printr-un proces similar de afirmare a propriei identități în contextul european.

În cadrul evenimentului, au avut loc mai multe conferințe științifice și discuții tematice, dar și ateliere pentru profesori, studenți despre integrarea europeană și un seminar de cercetare axat pe memoria colectivă. F. Kuhrer-Wielach a remarcat că problema memoriei este una centrală în Republica Moldova, unde încă există lacune în privința prelucrării unor teme sensibile, precum istoria evreilor sau implicarea germanilor în evenimentele istorice locale. Aceste teme pot deveni subiecte comune de cercetare și colaborare între Republica Moldova și Germania.

Un alt proiect important menționat de directorul IKGS este pregătirea unei cărți de eseuri, care va cuprinde aproximativ 40 de autori din Republica Moldova și Germania, explorând diverse aspecte ale istoriei și culturii moldovenești.

Am văzut un interes enorm pentru aceste subiecte, nu doar din partea mediului academic, ci și din partea societății civile. De aceea, pregătim acum această carte, care va informa publicul german despre Republica Moldova, despre istoria și importanța ei. Sperăm să traducem această carte și în limba română”, a explicat Florian Kuhrer-Wielach.

Proiectul editorial vine în urma unei serii de prelegeri organizate de institutul său, în colaborare cu Universitatea din Innsbruck, care a atras un public numeros. Directorul Institutlui german speră ca astfel de inițiative să contribuie la o mai bună înțelegere a Republicii Moldova în Europa și să deschidă calea pentru colaborări viitoare.

E important ca elevii și studenții să poată studia istoria recentă, a perioadei comuniste și nu doar în baza unor date factologice, dar și din istorii reale, consideră alt participant la Forumul Moldova Internațional, Joanna Orlos-Supel, reprezentanta filialei din Varșovia a Rețelei Europene de Memorie și Solidaritate. 

Desigur că după fiecare eveniment de instruire, workshop sau alte ateliere, mereu discutăm cu studenții cu profesorii să ne ofere părerile lor. Observăm mereu cum s-a schimbat opinia lor despre anumite evenimente din trecut sau despre anumite date factologice, sau chiar și viziunea lor politică poate să fie schimbată după ce trec acest curs”, a spus Joanna Orlos-Supel.

Joanna Orlos-Supel a menționat că Rețeaua Europeană a Memoriei își propune drept scop instruirea profesorilor pentru predarea eficientă a istoriei, având în acest scop elaborate manuale, video, animație, alte materiale de suport pentru profesori în mai multe limbi, inclusiv în limba română, care pot fi accesate pe site-ul Hi-storylessons.eu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
13
Sat
11
Sun
6
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău