Memorial Basarabean | Eduard Cociurcă, Societatea culturală „Valea Prutului” : Românii din regiunea Cernăuți se confruntă cu o lipsă acută de literatură despre Ștefan cel Mare

  • 11 August 2022 16:48
0%
00:00:00
00:00:00

În 2022 se împlinesc 30 de ani de la canonizarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și 525 de ani de la Bătălia din Codrii Cosminului. Cu acest prilej, la biblioteca ce poartă numele marelui voievod, filială a bibliotecii municipale « B.P. Hașdeu » din Chișinău, a avut loc recent o conferință on-line, la care au participat istorici, cercetători, studenți, elevi, bibliotecari din R. Moldova și din regiunea Cernăuți.

Personalitatea lui Ștefan cel Mare este una emblematică pentru Moldova, dar și pentru întreaga Europă din timpul său, domnitorul moldovean fiind supranumit atletul lui Hristos de către papa Sixtus al IV-lea, pentru rezistența opusă invadatorilor turci, a menționat academicianul Andrei Eșanu, în cadrul evenimentului.

Andrei Eșanu și alți participanți au subliniat importanța personalității domnitorului pentru susținerea statului, a culturii și a spiritualității românești.

Participanții la conferință au menționat că domnitorul s-a făcut cunoscut și prin opera sa – lucrările de prezentare a țării sale, pe care le redacta personal.  Andrei Eșanu a făcut o trecere în revistă a literaturii despre domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, care poate fi utilă pentru cercetători, liceeni, dar și pentru publicul larg, vorbind și despre volumul său, apărut recent la București :

Faptele de vitejie ale Domnitorului erau remarcate și el era la mare cinste încă din timpul vieții. Deși a avut păcatele sale, ca și orice om, faptele l-au ridicat la rangul de “sfetii »  Ștefan cel Mare, cum scrie și Grigore Ureche în cronica sa. Dacă luăm cartea sa  « Letopisețul Țării Moldovei », 80 de procente din ea este dedicată domniei lui Ștefan cel Mare. Multe pagini i-au dedicat lui Ștefan cel Mare Ion Neculce, Dimitrie Cantemir – ultimul în operele « Descrierea Moldovei », « Istoria Imperiului Otoman ». Au scris despre marele domnitor Istorici din secolul al XIX-lea, istorici de azi de la Iași, București ,Chișinău. Găsiți multă informație la temă în cartea “Epoca lui Ștefan cel Mare » , de subsemnatul, apărută recent la București, în volumul Valentinei Eșanu, “Personalități din epoca lui Ștefan cel Mare », apărută la Chișinău. De asemenea multe studii sunt publicate în Revista de Istorie a Moldovei, în diferite culegeri de studii publicate la noi, la Iași, la Suceava, etc. Îndemn cititorii să găsească aceste lucrări, să citească, iar doritorii să vină cu gânduri și idei noi în temele de cercetare », a menționat academicianul.

Până în anii 90 ai secolului trecut, marele domnitor și alte figuri mari ale trecutului nostru erau aproape trecute cu vederea, spune Andrei Eșanu :

Nu era văzut bine faptul dacă cineva încerca să scrie despre Ștefan cel Mare. Nici nu era acceptat numele Ștefan cel Mare, ci doar Ștefan al III-lea. Fiindcă nu putea fi numit mare fiul unui popor și al unei țări atât de mici! El, care a dat lupte vitejești cu cei mai puternici dușmani ai timpului său, cum dau acum lupte de vitejie ucrainenii împotriva cotropitorilor ruși – așa și Ștefan cel Mare a rezistat de atâtea ori împotriva turcilor, care încercau să cucerească Țara Moldovei.”, a menționat Andrei Eșanu.

Reprezentantul Societății Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuți, Eduard Ogranovici, a vorbit despre bătălia din Codrii Cosminului (care se află astăzi pe teritoriul Ucrainei) și importanța ei, curajul și tactica desăvârșită de care a dat dovadă domnitorul în această și în alte bătălii.

Și românii bucovineni din regiunea Cernăuți îl pomenesc și îl cinstesc pe Ștefan cel Mare, la fel ca și românii de pretutindeni, a menționat Eduard Ogranovici.

Vicepreședintele Societății Culturale « Valea Prutului » din aceeași regiune, Eduard Cociurcă, a menționat că românii din Cernăuți se confruntă cu o lipsă acută de cărți despre Ștefan cel Mare, de istorie și cultură românească.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău