Memorial Basarabean / Alexandru Moșanu: Prima bătălie la noi a fost dată pentru valorile naționale românești - limbă, alfabet, spiritualitate - acestea reflectau cel mai bine situația noastră de popor colonizat (AUDIO)

  • 31 August 2022 10:09
0%
00:00:00
00:00:00

Adoptarea legislației lingvistice, care a avut loc în perioada 31 august - 1 septembrie 1989, a avut o foarte mare importanță pentru societatea noastră. Tot atunci a fost statuată și identitatea lingvistică românească, afirma într-un interviu realizat în 2011, președintele primului Parlament ales în mod democratic, Alexandru Moșanu:

 „Prin aceste legi, adoptate la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie - 31 august – 1 septembrie 1989, limba moldovenească a fost decretată ca limbă de stat și a fost reintrodus alfabetul latin. Tot atunci, și acest lucru este foarte important de amintit tuturor acelor care falsifică lucrurile, sau uită niște momente foarte importante din acei ani – din acel an! – că atunci, în documentele adoptate de Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a fost statuată și identitatea lingvistică moldo-română realmente existentă! Așa se spunea într-un document adoptat atunci de Parlament. Și prin aceasta a fost recunoscut în mod oficial, că limba moldovenească, între ghilimele, nu este altceva decât limba română. Și atunci când spun unii că uite, trebuie să utilizăm termenul de limbă moldovenească că așa-i scris în constituția agrarienilor, ei uită că acei care au adoptat Constituția în 1994, au uitat de sursele acestei Constituții, care trebuiau să fie legile adoptate și aprobate de către Marile Adunări Naționale. Când ne referim la legislația lingvistică, ne referim la Marea Adunare Națională – prima Mare Adunare Națională, care s-a ținut la 31 august 1989. Aceasta a cerut și a aprobat – a impus! - acele decizii la care m-am referit – limbă și alfabet latin. Acesta a fost un mare succes al Mișcării de Eliberare – primul succes în condițiile existenței imperiului sovietic. Acele rezultate au dat impuls și activităților care au urmat", menționa istoricul și politicianul Alexandru Moșanu.

Mai multe detalii la această temă, dar și la alte aspecte ce țin de adoptarea Declarației de Independență, interzicerea Partidului Comunist, problema găgăuză, aflați dintr-un interviu din arhiva personală, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean, la Radio Chișinău.

Alexanru Moșanu s-a născut la 29 iulie, 1932, în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a României. După absolvirea facultății de istorie, unde-și face studiile între anii 1957-76, a lucrat în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe, deținând pe rând mai multe funcții. Din 1976 și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a USM, ocupând funcțiile de lector superior, șef de catedră, decan al facultății. Din 1990 până în 1993 este membru al Primului Parlament al R. Moldova, unul dintre autorii și realizatorii actului de Independență al R. Moldova. Din 1994 a fost redactor-șef al revistei trimestriale de istorie și cultură, “Destin românesc”. Doctor habilitat în științe istorice, precum și membru de onoare al Academiei Române. Alexandru Moșanu a decedat în anul 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Ploaie ușoară
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
8
Fri
7
Sat
8
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău