Memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene, semnat de prim-miniștrii Georgiei, Ucrainei și R. Moldova, criticat de oficiali ruși și Igor Dodon

  • 20 Mai 2021 13:39
Memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene, semnat de prim-miniștrii Georgiei, Ucrainei și R. Moldova, criticat de oficiali ruși și Igor Dodon

Memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene, semnat de prim-miniștrii Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost criticat de oficiali ruși, dar și de către liderul Partidului Socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, transmite Radio Chișinău.

Potrivit unei reprezentante a Dumei de stat a Federației Ruse, Elena Panina, documentul ar fi fost semnat „la ordinele SUA”, fiind  o încercare de a construi un „cordon sanitar” împotriva Rusiei în partea de sud a spațiului post-sovietic, după cum a declarat aceasta pentru RIA Novosti. Ea mai acuzat că asocierea celor trei state semnatare a memorandumului nu are de-a face cu integrarea europeană, șansele Ucrainei și Georgiei fiind aproape nule, în opinia sa, iar pentru R. Moldova sunt relevante numai dacă această țară este „absorbită de România”.

Un punct de vedere critic a exprimat și liderul socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, care a spus într-o emisiune la un post de televiziune apropiat PSRM, că memorandumul ar fi „împotriva Rusiei” și că premierul interimar, Aureliu Ciocoi, nu ar fi avut dreptul să-l semneze.

Pe 17 mai, la Kiev, prim-miniștrii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, state membre ale Parteneriatului Estic, au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene, care stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu Uniunea Europeană și oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică, după cum a informat Guvernul de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău