Membrii partidului politic „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu vor putea candida la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani

  • 31 Iulie 2023 13:10
Membrii partidului politic „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu vor putea candida la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani

Membrii partidului Șor, declarat neconstituțional, nu vor putea candida la alegeri pentru o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către majoritatea PAS în cadrul ședinței plenare de astăzi. Tot astăzi Codul penal a fost completat cu două infracțiuni noi – coruperea politică pasivă și coruperea activă, menite să combată traseismul politic, după cum a menționat Președinta Comisei parlamentare juridice, Olesea Stamate, transmite Radio Chișinău.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea PAS și vine să ajusteze cadrul normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Politic „Șor”.

Astfel, membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții.

Președinta Comisei parlamentare juridice, Olesea Stamate, s-a referit și la prevederile noi cu care a fost completat proiectul după votarea în prima lectură.

„Am înregistrat un amendament la acest proiect de lege și a fost acceptat în Comisie, prin care am propus ajustarea cadrul legal electoral și conex astfel încât să fie posibil de constat fapte de corupere a alegătorilor de către organele electorale și dispunerea anulării înregistrării candidatului sau concurentului electoral. De asemenea, am propus să fie modificat Codul Penal în sensul majorării pedepsei cu privire la acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. La fel, s-a propus completarea Codului Penal cu două articole noi, prin care se introduc două componente infracționale noi - coruperea politică pasivă și coruperea activă”, a spus Stamate.

Coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, sau amendă de până la 300.000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, sau  amendă de până la 200.000 de lei.

După ce proiectul a fost votat în lectură finală, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a accentuat necesitatea acestuia.

„Un proiect necesar pentru a extirpa acest fenomen, această tumoare coruptă și criminală din politicul Rep. Moldova”, a menționat Grosu.

Deputații fostului partid „Șor”, care nu au participat nici la ședința de astăzi, au criticat proiectul, calificându-l anticonstituțional.

Amintim că în luna iunie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Formațiunea a fost acuzată că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, fiind  finanțată din exterior și sprijinită de către serviciile secrete ruse, a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova. Fugarul Ilan Șor a spus atunci că decizia este una ilegală, sugerând că echipa sa o va ataca la CEDO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău