MEI susține că sute de kilometri de drumuri vor intra în reparație. Expert: Guvernul niciodată nu a reușit să contracteze suma de bani pe care și-a planificat-o
-
14 Februarie 2020 17:47
Peste 460 de kilometri de drumuri urmează să intre în acest an în reparație, anunță ministerul Economiei și Infrastructurii, care precizează că lucrările, în valoare de peste șase miliarde și jumătate de lei, ar urma să fie finanțate din resurse externe, inclusiv, din creditul promis de Federația Rusă, ale cărui condiții, încă, nu sunt deocamdată clare.
Experții pun la îndoială capacitatea autorităților de a contracta așa sumă mare de bani din exterior și spun că astfel de declarații poartă mai mult un caracter electoral. Relatează Aliona Savca.
Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent, în proces de reabilitare se află 540 de kilometri de drum. Valoarea lucrărilor se ridică la peste șapte miliarde de lei. Totodată, ei anunță despre lansarea a unor noi proiecte în sumă de 6,6 miliarde de ei. Potrivit șefului Direcției Infrastructura Drumurilor din cadrul ministerului, Radu Rogovei, proiectele lansate în 2020, vor fi finanțate din resurse externe, inclusiv, din creditul rusesc, despre care nu se cunoaște, încă, nimic.
„460 de kilometri cu un cost estimativ de 6,6 miliarde de lei, practic, cinci miliarde și jumătate din această sumă vor fi oferite ca și credit de Federația Rusă, celelalte, aproximativ, 840 de milioane sunt, deja, din acordurile existente cu BERD și Banca Mondială”, a menționat Radu Rogovei.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că declarațiile autorităților comportă mai mult un caracter electoral. El se arată sceptic în ceea ce privește investițiile anunțate în reparația drumurilor, ținând cont de faptul că autoritățile niciodată nu au reușit să atragă din exterior sumele planificate.
„Cei 29 de ani de independență au arătat că Guvernul, practic, niciodată nu a reușit să contracteze suma de bani pe care și-a planificat-o. În cele mai bune cazuri au fost doar circa 60 la sută din cât prognoza. Dacă ne uităm la volumul de bani pe care Executivul dorește să-l contracteze, este unul fără precedent, în situația în care R.Moldova nu a reușit să acumuleze decât jumătate din ceea ce dorește anul acesta Guvernul. Șase miliarde de lei pentru drumuri este un angajament foarte ambițios, dar noi nici pe departe nu am realizat așa ceva”, a afirmat Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, Republica Moldova trebuie să investească în drumuri, anual, cel puțin 2,5 la sută din PIB sau peste șase miliarde de lei, pentru ca infrastructura rutieră să ajungă într-o stare bună.
Potrivit datelor ultimului raport privind competitivitatea economică globală, realizat de Forumul Economic Mondial, Republica Moldova se află în top zece țări cu cele mai proaste drumuri din lume. Astfel, la capitolul ”calitatea drumurilor”, țara noastră se află pe poziția 128 din cele 137 de țări analizate, clasându-se între Nigeria și Mozambic.