Mega-furtună: patru persoane decedate și peste două milioane de persoane fără electricitate în Ucraina și Rusia

  • 27 Noiembrie 2023 16:13
Mega-furtună: patru persoane decedate și peste două milioane de persoane fără electricitate în Ucraina și Rusia

Rafale violente de vânt și valuri uriașe: o "mega-furtună" a ucis patru persoane și a lăsat circa două milioane de persoane fără curent electric în Rusia, în Crimeea anexată și în alte regiuni ocupate ale Ucrainei, au indicat luni autoritățile și mass-media, relatează Agerpres.

Intemperiile, denumite "furtuna secolului" și "mega-furtuna" de către mass-media din Rusia, au început să facă ravagii de duminică, afectând cel mai puternic Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, sudul Rusiei și regiunile parțial ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, potrivit autorităților ruse.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în populara stațiune balneară Soci, au indicat autoritățile regionale, care au avertizat locuitorii să nu se apropie de apă.

De asemenea, o persoană a fost ucisă la bordul unei ambarcațiuni în strâmtoarea Kerch, care leagă Crimeea de Rusia, iar un cadavru a fost găsit la Novorossiisk, în regiunea Krasnodar, potrivit agențiilor ruse.

Luni, la ora 07:00 GMT, "circa 1,9 milioane de persoane" nu aveau curent electric în aceste regiuni "din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile", a precizat într-un comunicat ministerul rus al Energiei.

Doar în Crimeea, furtuna a lăsat 400.000 de persoane fără electricitate, potrivit companiei energetice Krymenergo, citată de agențiile de presă ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a primit rapoarte despre aceste "dezastre meteorologice" și a ordonat guvernului său să ia măsuri pentru a ajuta regiunile afectate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În regiunea Krasnodar, în care se află stațiunile balneare Soci și Anapa, foarte apreciate de către ruși, sute de copaci și numeroase construcții metalice amenajate pe plaje au fost smulse de vânt în noaptea de duminică spre luni, rănind mai multe persoane, a anunțat agenția locală a Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia.

La Vitiazevo, în apropiere de Anapa, furtuna a provocat eșuarea unei nave cargo cu pavilion din Belize, Blue Shark, potrivit aceleiași surse.

Caspian Pipeline Consortium a anunțat că suspendă încărcarea petrolului și că își pune la adăpost petrolierele din cauza "unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile" - rafale de vânt de până la 86 km/h și valuri de opt metri înălțime.

În Crimeea, apa din Marea Neagră a acoperit autostrăzi, televiziunea rusă difuzând imagini cu valuri care se spărgeau lovindu-se de automobile care încercau să circule pe drumuri acoperite de apă.

Guvernatorul din Crimeea, Serghei Aksionov, a decretat stare de urgență din cauza intemperiilor și a decis ca ziua de luni să fie nelucrătoare.

La Sevastopol, peste 500 de viețuitoare marine au fost ucise după ce acvariul local a fost inundat în urma furtunii, a scris pe Telegram guvernatorul orașului, Mihail Razvojaev. Potrivit acestuia, previziunile meteorologice nu sunt deloc liniștitoare, întrucât luni sunt așteptate în Crimeea ploi, ninsori și rafale de vânt ce pot atinge viteze de 30 de metri pe secundă

Peste 2.000 de localități au rămas fără curent electric din cauza unei violente furtuni de zăpadă în Ucraina, au anunțat luni autoritățile din această țară, al cărei sistem de electricitate este amenințat de bombardamentele rusești.

Țara se teme de o nouă campanie de atacuri masive rusești care vizează infrastructura sa esențială în această iarnă, la fel ca în 2022, când astfel de agresiuni au lăsat milioane de persoane în frig și întuneric.

"În total, 2.019 localități din 16 regiuni sunt fără curent electric", a precizat ministerul ucrainean de Interne.

Furtuna a făcut ravagii pe șosele, 1.370 de camioane fiind nevoite să se "oprească temporar" și 840 de vehicule trebuind să fie remorcate, a adăugat acesta.

În orașul Odesa, din sudul țării, vizat în mod regulat de atacuri rusești, autoritățile au declarat că au venit în ajutorul a 1.624 de persoane rămase blocate în zăpadă.

Temperaturile au coborât sub zero grade Celsius și s-au înregistrat rafale puternice de vânt, potrivit aceleiași surse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică despre "condiții meteorologice extrem de dificile", anunțând că mai multe sute de localități au rămas fără curent electric.

Săptămâna trecută, operatorul național Ukrenergo a raportat o situație "dificilă" pentru rețeaua electrică din cauza creșterii consumului ca urmare a scăderii temperaturilor, obligându-l să importe de urgență electricitate din trei țări vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău