Medvedev se va deplasa în Franța, în prima vizită a unui oficial rus la nivel înalt în ultimii doi ani

  • 18 Iunie 2019 18:37
Medvedev se va deplasa în Franța, în prima vizită a unui oficial rus la nivel înalt în ultimii doi ani

Premierul rus Dmitri Medvedev se va deplasa luni în Franța pentru o întâlnire cu omologul său francez Edouard Philippe, în prima vizită la înalt nivel a unui oficial rus pe teritoriul francez după cea a președintelui Vladimir Putin din 2017, au anunțat Parisul și Moscova, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Întâlnirea va avea loc la Le Havre, în nord-vestul Franței, unde premierul francez a fost primar, "pentru o discuție urmată de o conferință de presă și de un dineu de lucru", a anunțat guvernul francez.

Conform Parisului, "întâlnirea va fi ocazia de a continua dialogul la nivel de șefi de guvern", la doi ani după summitul Putin-Macron de la Versailles, de la sfârșitul lunii mai 2017. Cei doi lideri "vor discuta despre crizele regionale, în special despre Siria și Ucraina, și despre chestiunile economice, în contextul unei prezențe mari a companiilor franceze în Rusia", conform cabinetului lui Edouard Philippe.

Discuțiile vor aborda "subiectele pertinente ale cooperării franco-ruse în materie de comerț, economie, investiții, energie, industrie și cultură, chestiuni umanitare și alte domenii", a scris la rândul său Medvedev pe Twitter.

Anunțul acestei deplasări vine la o zi după o vizită la președintele Emmanuel Macron a noului șef al statului din Ucraina, Volodimir Zelenski. Luni, Macron a evidențiat perspectiva unui summit cu Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și Zelenski pentru a avansa în punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk încheiate în 2015, totuși cu condiția ca cele două părți (Rusia și Ucraina) să dea dovadă de "gesturi" de bunăvoință.

Emmanuel Macron s-a deplasat în Rusia la sfârșitul lunii mai 2018, apoi cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal câteva săptămâni mai târziu.

Philippe și Medvedev au discutat la telefon în mai, în primul contact diplomatic la nivel de prim-miniștri între cele două țări din februarie 2016, conform cabinetului prim-ministrului francez. Edouard Philippe a evidențiat atunci "preocuparea" Franței în privința situației de la Idlib din Siria.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău