Mediul de afaceri cere modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale. Consultări publice, organizate de Comisia parlamentară de specialitate

  • 30 Noiembrie 2021 14:44
Mediul de afaceri cere modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale. Consultări publice, organizate de Comisia parlamentară de specialitate

Asigurarea medicală facultativă a angajaților, stabilirea unor politici vamale care să stimuleze producătorul autohton, posibilitatea majorării impozitului funciar, dar și predictibilitatea taxelor locale sunt printre principalele solicitări ale mediului de afaceri și autorităților locale față de politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Proiectul a fost discutat astăzi în cadrul unor consultări publice organizate de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe.

Reprezentanții mediului de afaceri și ai autorităților locale au salutat unele prevederi din proiectul politicii bugetar-fiscale votat de Parlament în prima lectură săptămâna trecută, dar, în același timp au solicitat și alte modificări și facilități. Asociația Businessului European vrea mai multă predictibilitate din partea autorităților locale la stabilirea taxelor. Totodată, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui s-a referit la impozitul funciar, care nu a fost modificat de aproape 25 de ani și care ar trebui să fie stabilit de administrațiile localităților.

Impozitul funciar nu a fost ajustat deloc din 1997. Închipuiți-vă cât de mari sunt pierderile bugetelor locale, dar, în primul rând are de pierdut dezvoltarea locală. Există o propunere de a transfera dreptul de a stabili acest impozit de către autoritățile locale.

Mediul de afaceri solicită și dreptul angajatorilor și angajaților la asigurare medicală facultativă, fără să fie obligați să achite și polița de asigurare obligatorie. Iar reprezentanta Uniunii Producătorilor de Mobilă, Valentina Panuș s-a referit la necesitatea revizuirii politicii vamale, astfel încât să fie stimulați producătorii autohtoni, nu produsele de import.

Pentru materia primă pentru anumite produse care se fabrică în Republica Moldova, sunt aplicate taxe vamale de 15=-20%, în timp ce taxele pentru produse fabricate din materia primă respectivă, importante pentru vânzare, sunt de 5-10%. Această situație se atestă în mai multe domenii, inclusiv în industria alimentară și farmaceutică.

Președintele Comisiei, deputatul Pas Dumitru Alaiba a recunoscut că proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul viitor nu răspunde tuturor așteptărilor.

Și nu avem foarte multe subiecte, inclusiv angajamente electorale care nu s-au regăsit în documentul actual. Aceasta înseamnă că vom continua să le promovăm și să insistăm pe ele.

Amintim că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor care prevede, printre altele, majorarea scutirilor personale și pentru persoanele întreținute la achitarea impozitului pe venit, anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă, alocarea mai multor încasări în bugetele locale, dar și creșterea impozitului din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18. Documentul mai prevede creșterea de la 2200 de lei până la 3100 de lei a salariului minim al personalului în sectorul bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău