Medicii chirurgi din Franța au reușit să construiască trahee din artere (VIDEO)
-
21 Mai 2018 18:52
Chirurgul francez Emmanuel Martinod și echipa sa de medici de la Spitalul Avicenne din apropiere de Paris au reușit să realizeze peste o duzină de transplanturi de trahee cu ajutorul unor aorte prelevate de la donatori.
Numită de una dintre specialiștii americani în chirurgia gâtului ''un progres major'', tehnica de reconstrucție a fost detaliată duminică în Journal of the American Medical Association (JAMA) și prezentată la un congres medical desfășurat în San Diego, California, informează AFP.
Acolo unde alții au eșuat, uneori în mod spectaculos, chirurgul francez Emmanuel Martinod a venit în ajutorul celor ale căror trahee au fost deteriorate de cancer și alte afecțiuni și care pot acum să trăiască și să respire din nou normal. În plus, cel puțin unul dintre pacienții lui care au primit câte o trahee nouă poate alerga pe distanțe lungi.
Începând din 2009, Martinod și echipa sa a realizat transplanturi de trahee pe baza arterelor provenite de la donatori decedați, întărite cu ''schele'' interne personalizate, numite stenturi. Aorta este cea mai mare arteră din organism, iar pereții săi groși pot rezista presiunii exercitate de trecerea sângelui pompat de inimă.
Eforturile anterioare de reconstrucție a traheii și a căilor respiratorii s-au concentrat pe utilizarea unor tuburi artificiale sigilate cu celulele stem ale pacientului. Această abordare a devenit faimoasă de chirurgul italian Paolo Macchiarini, căzut în dizgrație, care a realizat transplanturi de trahee sintetică pe opt pacienți, din anul 2011 până în 2014. Șapte dintre aceștia au decedat în urma complicațiilor, iar despre starea celui de-al optulea nu se cunosc detalii, după cum notează AFP. Mai târziu s-a aflat că Macchiarini a falsificat rezultatele studiilor publicate.
Prelevate de la donatori, arterele utilizate în aplicarea tehnicii lui Martinod pot fi înghețate la minus 80 de grade Celsius și depozitate, astfel asigurându-se o rezervă considerabilă. Procesul de înghețare, după cum a descoperit chirurgul francez, prezintă un avantaj în plus: înlătură necesitatea administrării pe tot parcursul vieții a unui tratament medicamentos care împiedică sistemul imunitar să respingă organul transplantat.
În plus, monitorizarea primilor pacienți care au beneficiat de această tehnică de reconstrucție a traheii a adus și mai multe vești bune. ''Am trecut de la o surpriză la alta pentru că am observat o regenerare a epiteliului'', a spus medicul pentru AFP.
Interiorul unei trahee sănătoase este căptușit cu o peliculă fină numită epiteliu care umezește și protejează căile respiratorii. În plus, aceasta acționează ca o barieră în calea bolilor și a particulelor străine din atmosferă care pătrund în gură. În mod neașteptat, acest strat cu o importanță crucială a reapărut pe suprafața interioară a aortelor reutilizate și a început să se formeze un nou cartilagiu. ''Aceasta a fost surpriza supremă - aorta care se tranformă într-o trahee'', a declarat Martinod. "Nu este magie, însă nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla'', a spus el.
Specialiștii din domeniu au reacționat favorabil la această reușită. ''Aceasta reprezintă un progres major în gestionarea bolilor care afectează căile respiratorii centrale'', a comentat Valerie Rusch, chirurg în cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, citată în JAMA.
"Această abordare oferă o soluție elegantă la provocările care preocupă de mult timp (specialiștii în) chirurgia traheii", a adăugat ea.
În cadrul acestui studiu, Martinod și colegii săi au descris rezultatul în cazul a 13 pacieți care au beneficiat de un astfel de transplant: cinci trahee, șapte bronhii și un pintene traheal (carină), locul în care traheea se divide. Acest din urmă pacient a decedat la o perioadă după operație. Ceilalți 12 pacienți au supraviețuit cel puțin 90 de zile, iar 10 dintre aceștia erau în viață la aproape patru ani după intervenție. Opt dintre ei respiră normal.
Toate stenturile montate au fost îndepărtate, în medie, după 18 luni de la intervenția chirurgicală, notează sursa citată.
Sursa: Agerpres