Medici Fără Frontiere: Strategia UE privind Libia îi expune pe migranți la „viol, tortură, sclavie”

  • 07 Septembrie 2017 15:44
Medici Fără Frontiere: Strategia UE privind Libia îi expune pe migranți la „viol, tortură, sclavie”

Stoparea plecărilor de migranți din Libia expune oameni la ''viol, tortură și sclavie'' în această țară din nordul continentului african, a atenționat organizația de caritate Medici Fără Frontiere (MSF, Medecins sans frontieres) guvernele țărilor din UE, informează joi agenția de presă dpa.

Luna trecută, după ce guvernul de la Roma a încheiat cu paza de coastă a Libiei acorduri pentru stăvilirea migrației, cu sprijinul UE, doar circa 3.900 de migranți au ajuns pe coastele Italiei, de cinci ori mai puțini decât nivelul înregistrat în august 2016.

''Orbiți exclusiv de scopul de a ține oamenii în afara Europei, europenii au găsit că este de ajutor să oprească ambarcațiunile să mai plece din apele libiene, însă această politică alimentează de asemenea sistemul de abuzuri'', a declarat președintele MSF Internațional, Joanne Liu.

Ea a publicat o scrisoare deschisă către liderii UE după ce a vizitat câteva tabere de refugiați din Libia.

''Ni s-a spus cum grupuri întregi de oameni sunt obligați să alerge goi în curte până cad de epuizare. Femei sunt violate și apoi obligate să-și sune familiile pentru a le cere bani ca să fie eliberate'', a relatat ea.

MSF a publicat mai multe mărturii ale unor migranți care au supraviețuit taberelor de refugiați din Libia sau ale unora care se mai află încă acolo.

''Am stat timp de șase zile într-o celulă cu alte femei. Unele au murit pentru că nu ni s-a dat nici mâncare, nici apă. Trupurile lor au fost lăsate în celulă timp de patru zile'', a povestit o femeie de 20 de ani din Gambia pentru MSF.

Ministrul de interne al Italiei, Marco Minniti, cel care se află în fruntea eforturilor de a stăvili afluxul de migranți, a declarat luna trecută că îmbunătățirea condițiilor de trai ale migranților în Libia, în principal prin creșterea prezenței astăzi scăzute a echipelor Națiunilor Unite în această țară, este o ''obsesie personală'' a lui.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău