Medic din România: Starea de urgență în Republica Moldova trebuia instituită pentru 30 de zile
-
10 Aprilie 2021 09:00
Directorul Institutului de boli cardiovasculare din Iași, Grigore Tinică, spune că este lipsită de logică decizia autorităților de la Chișinău de a institui stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Ilustrul medic din România califică drept anevoios procesul de vaccinare din Republica Moldova și le recomandă persoanelor care dețin cetățenia română să se vaccineze în România, notează IPN.
Medicul Grigore Tinică spune că decizia autorităților de la Chișinău de a decreta stare de urgență pentru 2 luni este una vădit politică. Perioada de incubație a virusului SARS-COV-2 este de 14 zile, ceea ce înseamnă că trebuia instituită carantina pentru cel mult 28 de zile, adică 2 perioade de incubație.
„Decizia de la Chișinău nu este bazată pe niște considerente medicale sau epidemiologice, este o decizie cu substrat politic. Când toată Europa introducea stare de urgență, președintele de atunci al Republicii Moldova spunea că este o ușoară răceală. Starea de urgență trebuia declarată pentru 2 săptămâni sau o lună”, a spus Grigore Tinică în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Grigore Tinică a comentat și decizia autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Compania din China fiind singura care și-a manifestat disponibilitatea de a vinde vaccin țării noastre.
„Licitațiile pentru vaccinuri în țările europene s-au petrecut cu mult timp în urmă, autoritățile de la Chișinău s-au trezit târziu. Companiile producătoare de vaccinuri au comenzi arhisuficiente și pentru ele Republica Moldova nu este un partener interesant din punct de vedere economic. În România, orice cetățean al Republicii Moldova, deținător al cetățeniei române, indiferent dacă este asigurat medical sau nu, se poate înregistra pentru vaccinare, din 15 aprilie se vor deschide mai multe centre de vaccinare, inclusiv la medicii de familie”, a spus Grigore Tinică.
Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenia română se pot vaccina în România, înregistrându-se în prealabil pe platforma www.vaccinare-covid.gov.ro. Pentru a fi înregistrate, persoanele au nevoie de Codul Numeric Personal, format din 13 cifre. Din 15 martie România a început etapa a treia de vaccinare, deschisă tuturor categoriilor de vârstă.
Ilustrul chirurg cardiovascular Grigore Tinică este originar din Republica Moldova.