Medic din România care a trecut Prutul pentru a-și ajuta colegii în lupta cu COVID-19: „Pe lângă simplul fapt de a ajuta și de a-mi pune cunoștințele în folosul cuiva, este vorba despre R.Moldova, suntem ca și frați”

  • 30 Aprilie 2020 16:48
Medic din România care a trecut Prutul pentru a-și ajuta colegii în lupta cu COVID-19: „Pe lângă simplul fapt de a ajuta și de a-mi pune cunoștințele în folosul cuiva, este vorba despre R.Moldova, suntem ca și frați”

42 de medici și asistenți medicali din România și-au început astăzi misiunea în Republica Moldova. Alături de colegii lor de la Chișinău, Cahul și Bălți, ei vor lupta, timp de 15 zile, pentru a salva viețile pacienților infectați cu noul Coronavirus. Cu mai multe detalii, Cristina Popușoi.

Peste 40 de angajați ai sistemului medical din România: medici și asistente au trecut astăzi vama Leușeni și au ajuns în Republica Moldova. Ei au venit voluntar să-i ajute pe medicii și pe pacienții de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Medicul coordonator al delegației României, Alin Suciu, urgentist la spitalul din Oradea, spune că acesta este un gest de solidaritate și că își va ajuta colegii moldoveni în absolut tot ce au nevoie.

Sigur că este un gest de umanitate, este un gest de solidaritate. Suntem același popor, e normal să sprijinim cetățenii Republicii Moldova. Boala nu cunoaște granițe, nu cunoaște nații, nu cunoaște continente, așa că medicii trebuie să intervină oriunde este nevoie. Este un efort dublu: este efortul nostru de a ajuta și alte spitale medicilor care au rămas în țară să substituie munca noastră”, a subliniat Alin Suciu.

Unii dintre medici veniți în Republica Moldova au fost în misiune și în Italia. Este și cazul medicului anestezist Monica Sandu din București. De nouă ani este alături de pacienți și spune că nu i-a fost teamă, pentru că aceasta este misiunea ei - să ajute.

„A fost și pentru noi o experiență, pentru că atât noi, cât și medicii din Italia ne confruntăm pentru prima dată cu această situație. Medicii de acolo au mai multă experiență în tratare. Pe lângă simplul fapt de a ajuta și de a-mi pune cunoștințele în utilitatea cuiva, în folosul cuiva, este vorba despre Republica Moldova, suntem ca și frați. Cred că prinde bine tuturor. Nu aș putea să minimalizez eforturile asistentelor care au cel mai mult mâinile pe pacienți. Nu aș putea să zic că am avut multă teamă, pentru că face parte din meserie: trebuie să ajutăm”, a afirmat medicul. 

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră că misiunea medicilor români în Republica Moldova este un gest de normalitate.

„Este normal. Nu pot să spui: eu am probleme acasă și nu mă implic. România s-a implicat deja în Italia(…) Aici am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noștri de la Ministerul Apărării și lista s-a umplut în două zile. Este normal dacă ai problemă la tine acasă să te uiți de ce au nevoie vecinii tăi și să te implici”, a afirmat Raed Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că gestul de astăzi făcut de poporul român e apreciabil și de valoare înaltă.

Această activitate vine de la inimă la inimă, pentru a consolida sistemul de sănătate și pentru a salva vieți omenești, destine, de fapt. Vreau să-mi exprim gratitudinea pentru că pe parcursul mai multor ani, Republica Moldova a beneficiat de suportul, de proiectele care au venit din partea României”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Medicii urgentiști, anesteziști și pneumologi vor fi în misiune în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți. Odată cu ei la Chișinău au ajuns și primele donații din partea României: este vorba despre zece izolete, 3000 de combinezoane de protecție, 6000 de măști de protecție și tot atâtea măști chirurgicale, peste 11 mii de  perechi de mănuși și 100 de viziere.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău