Medic din cadrul Spitalului raional din Căușeni: De la primele semne și bolnavi cu miile în China trebuia de tropăit din picioare și de căutat resurse, dar noi făceam cu o mască primirea, câteodată

  • 17 Iunie 2020 14:26
Medic din cadrul Spitalului raional din Căușeni: De la primele semne și bolnavi cu miile în China trebuia de tropăit din picioare și de căutat resurse, dar noi făceam cu o mască primirea, câteodată

Medicii implicați în tratamentul pacienților cu COVID-19 spun că sunt epuizați atât fizic cât și moral. Aceștia tot mai greu fac față volumul mare de lucru, în timp ce numărul bolnavilor infectați continuă să crească.  Spre exemplu, la Spitalul raional din Căușeni există doar un singur medic infecționist, care de mai bine de trei luni nu a fost acasă. Mai multe detalii aflați din relatarea Alionei Savca.  

În Spitalul raional din Căușeni, în prezent, sunt internați 36 de pacienți cu COVID-19. Starea lor de sănătate este de gravitate medie. Medicul reanimatolog, Ion Ciobanu, susține că în ultima perioadă a crescut numărul bolnavilor contaminați, iar medicii cu greu fac față volumul mare de lucru.

„Personalul medical este epuizat. În secția de boli infecțioase avem un singur medic infecționist care trei luni de zile se află numai în secție. El nu a plecat acasă. Activează și trăiește în spital. În secția de triaj alți doi doctori, care, iarăși, aproape trei luni ei se află în spital și nu au fost acasă, în familie. Psihologic, fizic, moral ei sunt, deja, epuizați”, a afirmat Ion Ciobanu.

Administrația spitalului urmează să identifice noi locuri în spital, în cazul în care numărul pacienților va crește. Medicii fac apel către oameni să respecte normele de protecție individuală pentru a evita infectările.

„Facem un apel către toată populația să respecte normele care sunt de distanțare socială, normele de protecție ca să nu ajungem la situația când pacienții nu avem unde sa-i plasăm, unde să-i tratăm. Am dori, totuși, să nu crească numărul lor, deoarece sunt foarte mulți pacienți non-COVID. Ei tot sunt bolnavi și au nevoie de asistență medicală. Vă dați seama, bolnavii aceștia suferă”, a mai spus medicul.

O parte dintre pacienții infectați cu COVID-19 sunt tratați la domiciliu, în special, cei care manifestă forme ușoare. Medicul de familie din cadrul Centrului de Sănătate din Căușeni, Nicolae Chiviriga, a avut sub supraveghere, de la începutul pandemiei, trei asemenea pacienți. El spune că pe durata tratamentului nu au apărut probleme, toți trei fiind acum sănătoși.

„Ei au fost de gravitate ușoară care nu o necesitat tratament specific. Punctul de bază și cel principal este izolarea completă, camera lui, contact cu membrii familiei lui nu face. Se administrează zer fiziologic în cavitatea nazală și bucală la fiecare două - trei ore. Ei sunt conțienți și dacă sunt schimbări în starea de sănătate ei ne sună. Facem monitorizarea zilnică și dacă apar probleme care pe noi ne pun în gardă îi rugăm să apeleze la 112 și ori sunt spitalizați ori le schimbăm tratamentul”, a menționat Nicolae Chivriga.

Pandemia de COVID-19 a luat pe nepregătite sistemul medical din Republica Moldova, constată medicul.

„O condiționare de care nimeni nu a fost pregătit. Cine atunci putea să aibă rezerve? Noi aveam așa pentru funcționalitate câte o mască. Atunci când vine un bolnav cu o viroză eu trebuie să mă protejez, chiar dacă el nu o poartă. Dar nu a fost în așa măsură cu costume, cu ecrane. Greșeala medicinei fiindcă cum au fost primele semne și bolnavi cu miile în China trebuia de tropăit din picioare și de căutat resurse, dar noi făceam cu o mască primirea, câteodată. Oleacă nepregătiți în privința aprovizionării tehnice, dar a cunoștințelor, așa la drept vorbind, aveam idee de coronavirus”, a subliniat Nicolae Chivriga.

În raionul Căușeni au fost confirmate până acum 252 de cazuri de infecție cu COVID-19. Patru persoane au decedat din cauza virusului, iar 173 s-au vindecat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău