COMUNICAT | Media și ONG-urile regionale și-au consolidat capacitățile împotriva corupției

  • 31 Octombrie 2020 11:11
COMUNICAT | Media și ONG-urile regionale  și-au consolidat capacitățile împotriva corupției

Timp de opt luni, în perioada martie – octombrie 2020, jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din regiunile țării și-au consolidat capacitățile în domeniul combaterii corupției.

Activitățile au avut loc în  cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale” implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. 

Astfel, în perioada iunie-iulie, peste 80 de persoane au participat la seminare de instruire, care s-au desfășurat online. Acestea au învățat cum să monitorizeze și să elucideze cazurile de corupție la nivel local. În acest sens, experții IDIS „Viitorul” au vorbit participanților despre cadrul legal și instituția anticorupție din Republica Moldova, despre declarația de avere și interese personale și despre sistemul de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcție de demnitate publică. În baza acestor teme abordate în cadrul seminarelor au fost elaborate trei podcasturi.

În cadrul seminarelor, jurnaliștii de investigație ai Ziarului de Gardă, Victor Moșneag și Olga Bulat, au împărtășit experiența lor privind documentarea și producerea unei investigații jurnalistice despre averile și interesele persoanelor cu funcție de demnitate publică. Ca rezultat, au fost elaborate  materiale jurnalistice, care vizează averile și interesele unor persoane cu funcție de demnitate publică, de la nivel regional.

La fel, un alt grup de 20 de jurnaliști și ONG-iști locali, au participat la o ședință publică susținută de către Ion Pruteanu, șef de direcție în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) și Viorel Sochircă, șef de direcție în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Cei prezenți au aflat despre activitățile CNA în domeniul prevenirii și luptei împotriva corupției și despre activitățile ANI privind procedura declarării veniturilor, averilor și intereselor de către persoanele care dețin funcții publice. Având în vedere pandemia de COVID-19, întrunirea a avut loc în aer liber, cu ajutorul centrului mobil al CNA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău