MECC a lansat campania „Donează un computer pentru educație”
-
04 Iunie 2020 12:49
„Donează un computer pentru educație” este genericul unei campanii, lansate astăzi de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Aceasta face parte din procesul de digitalizare a sistemului educațional din Republica Moldova, despre care a anunțat ministrul de resort, Igor Șarov, într-o conferință de presă, joi, 4 iunie, transmite MOLDPRES.
Campania are mai multe obiective: dotarea școlilor cu calculatoare și conectarea la internet, crearea condițiilor pentru doritori de a dona elevilor tehnică de calcul, interconectarea companiilor care pot oferi donații, constând în calculatoare și tehnică IT și școlile care au nevoie de aceste dotări.
Echipa de comunicare de la Ministerul Educației a creat o hartă interactivă, plasată pe site-ul instituției, pe care pot fi identificate necesitățile dintr-un anumit raion. Pe aceeași hartă va fi indicat numărul de telefon al direcției locale de învățământ, care va explica procedurile necesare ca tehnica donată să ajungă la beneficiari.
„În condițiile când toată lumea este cuprinsă de pandemie, sistemul educațional s-a văzut nevoit să treacă la o altă etapă și să găsească soluții alternative lecțiilor în sălile de clasă. În urma cartografierii actualizate, realizată cu sprijinul organelor locale de specialitate, în lunile martie – mai, au fost identificați aproximativ 29 de mii de elevi (aproape 9% din total) și circa trei mii de profesori (10,8% din numărul total de cadre didactice) care nu posedă tehnică de calcul. Atât copiii, cât și profesorii nu au calculatoare, laptop-uri sau tablete, ce le-ar permite accesul la educație”, a estimat ministrul.
Astfel, la inițiativa MECC, Guvernul Republicii Moldova a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor necesare desfășurării la nivel calitativ a procesului educațional. „Totodată, am făcut apel la donatorii străini, printre care Fundația Soros, care a donat 20 de calculatoare, UNICEF Moldova – 80 de calculatoare, Fundația Pestalozzi – 74 de tablete, 5 laptop-uri și 5 seturi de echipamente video”, a relevat Șarov, menționând, de asemenea, Primăria Chișinău care a asigurat 61 de tablete repartizate profesorilor în cadrul proiectului „Educație online”.
În altă ordine de idei, oficialul a spus că în această săptămână în țară se află experții Băncii Mondiale, în cadrul proiectului PRIME, datorită căruia, pentru reforma educațională în Republica Moldova a fost agreată posibilitatea de a procura tehnică de calcul pentru instituțiile de învățământ general în valoare de 3,5 milioane de dolari.
„MECC va continua demersurile atât la nivel național, cât și internațional, pentru a ne asigura că în toamnă toți elevii și profesorii vor dispune de un calculator sau tabletă. Optăm pentru transparență în acest sens și sunt convins că vom avea susținerea comunității așa precum am avut-o și în alte campanii în perioada acestei pandemii”, a conchis ministrul Educației, Igor Șarov.